A321LR изпълни първия си полет

22 прочитания

Версията на Airbus A321neo с удължена далечина на полет LR изпълни успешен първи полет днес, 31 януари 2018 г., от заводското летище в Хамбург, Германия. Полетът е продължил малко над два часа и половина.

Първият прототип, който носи германска цивилна регистрация D-AVZO и има сериен номер MSN 7877, е излетял в 11,08 часа местно време. На борда му са се намирали шестима души – двама пилоти и четирима бордни инженери.

В рамките на първия полет са били тествани основните летателни характеристики, управляемостта на самолета, работата на системите и агрегатите и други. Достигната е височина от 11 700 m и скорост от М 0,78. Машината се е приземила в 13,42 часа местно време.

A321LR е вариант на A321neo. При него е приложена нова схема на вратите на машината (т.нар. Airbus Cabin Flex), която позволява превоза на 240 пасажера. Самолетът също има възможност да поеме три допълнителни резервоара, което заедно с увеличаването на излетната маса до 97 тона (93,5 тона при стандартната версия). Така далечината на полет може да достигне 7400 km при превоз на около 175 пасажери в две класи.

Airbus планират сравнително къса изпитателна кампания. В рамките на 100 часа ще бъдат проверени всички основни системи на новия модел и ще може той да бъде сертифициран. Часовете във въздуха ще се натрупат в рамките на около 30 полета, като някои от тях ще са между Париж и Ню Йорк, в рамките на които ще се проверява работата на кабинното оборудване и комфорта на пасажерите при осем часов полет.

A321LR е насочен основно за замяна на сега използваните Boeing 757 и ранните версии на Boeing 767. Моделът на Airbus ще превозва сходен брой пасажери на сходни дистанции при по-ниски оперативни разходи.

A321LR бе стартиран през януари 2015 г. За сега от Airbus не съобщават кой ще е стартовия оператор, но се очаква сертификацията на машината да е приключена до края на тази година.

Boeing и Airbus активно оглеждат т.нар. среден пазарен сегмент при пътническите самолети. Той е между сегашните тяснофюзелажни лайнери и широкофюзелажните модели като A330/350 и Boeing 777/787.

Boeing от няколко години обмисля да стартира изцяло нов самолет, който да превозва около 220 – 270 пасажера на дистанции до 9000 km. Тази пазарна ниша активно се атакува в долния ѝ край от A231neo и вече от A321LR.

В същото време Boeing стартираха модела 737 MAX 10 през миналото лято, но за сега изглежда че Airbus продължава да води със своите A321neo.

От европейската компания вече планират удължаване на A321 и повишаване на излетната му маса до над 100 тона, като евентуален бърз отговор на новия модел на Boeing.

Разглеждат се два варианта – по-бързият и евтин включва поставяне на нови по-мощни двигатели, усилване на шасито и леки промени в крилото. Вторият вариант включва поставяне на ново по-голямо и леко крило, което ще спести нуждата от много по-мощни двигатели, но разработката на тази опция ще е по-скъпа.

И при двата варианта фюзелажа на A321 ще се удължи за поставяне на още 6 – 12 кресла.

Свързани теми

Предишна публикация
Blue Angels преминават на Super Hornet
Следваща публикация
Показаха първия Ту-22М3М
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

Airbus заплаши, че може да се изтегли изцяло от Великобритания при твърд Brexit

Изпълнителният директор на Airbus Том Ендерс директно заяви, че е е много вероятно компанията му да се изтегли изцяло от Великобритания ако се стигне до излизане от ЕС без договор (т.нар. твърд Brexit). Това се казва в нарочно видеообръщение, което публикуваха от самолетостроителя.

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Airbus има близо 100 A320neo за които чака двигатели

До края на юни европейският самолетостроител Airbus ще произведе около 100 броя самолети от семейството A320neo, за които няма двигатели. Това е заявил Гиьом Фури, президент на Airbus Commercial Aircraft, цитиран от Aviation Week.

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Меню