A321LR изпълни първия си полет

126 прочитания

Версията на Airbus A321neo с удължена далечина на полет LR изпълни успешен първи полет днес, 31 януари 2018 г., от заводското летище в Хамбург, Германия. Полетът е продължил малко над два часа и половина.

Първият прототип, който носи германска цивилна регистрация D-AVZO и има сериен номер MSN 7877, е излетял в 11,08 часа местно време. На борда му са се намирали шестима души – двама пилоти и четирима бордни инженери.

В рамките на първия полет са били тествани основните летателни характеристики, управляемостта на самолета, работата на системите и агрегатите и други. Достигната е височина от 11 700 m и скорост от М 0,78. Машината се е приземила в 13,42 часа местно време.

A321LR е вариант на A321neo. При него е приложена нова схема на вратите на машината (т.нар. Airbus Cabin Flex), която позволява превоза на 240 пасажера. Самолетът също има възможност да поеме три допълнителни резервоара, което заедно с увеличаването на излетната маса до 97 тона (93,5 тона при стандартната версия). Така далечината на полет може да достигне 7400 km при превоз на около 175 пасажери в две класи.

Airbus планират сравнително къса изпитателна кампания. В рамките на 100 часа ще бъдат проверени всички основни системи на новия модел и ще може той да бъде сертифициран. Часовете във въздуха ще се натрупат в рамките на около 30 полета, като някои от тях ще са между Париж и Ню Йорк, в рамките на които ще се проверява работата на кабинното оборудване и комфорта на пасажерите при осем часов полет.

A321LR е насочен основно за замяна на сега използваните Boeing 757 и ранните версии на Boeing 767. Моделът на Airbus ще превозва сходен брой пасажери на сходни дистанции при по-ниски оперативни разходи.

A321LR бе стартиран през януари 2015 г. За сега от Airbus не съобщават кой ще е стартовия оператор, но се очаква сертификацията на машината да е приключена до края на тази година.

Boeing и Airbus активно оглеждат т.нар. среден пазарен сегмент при пътническите самолети. Той е между сегашните тяснофюзелажни лайнери и широкофюзелажните модели като A330/350 и Boeing 777/787.

Boeing от няколко години обмисля да стартира изцяло нов самолет, който да превозва около 220 – 270 пасажера на дистанции до 9000 km. Тази пазарна ниша активно се атакува в долния ѝ край от A231neo и вече от A321LR.

В същото време Boeing стартираха модела 737 MAX 10 през миналото лято, но за сега изглежда че Airbus продължава да води със своите A321neo.

От европейската компания вече планират удължаване на A321 и повишаване на излетната му маса до над 100 тона, като евентуален бърз отговор на новия модел на Boeing.

Разглеждат се два варианта – по-бързият и евтин включва поставяне на нови по-мощни двигатели, усилване на шасито и леки промени в крилото. Вторият вариант включва поставяне на ново по-голямо и леко крило, което ще спести нуждата от много по-мощни двигатели, но разработката на тази опция ще е по-скъпа.

И при двата варианта фюзелажа на A321 ще се удължи за поставяне на още 6 – 12 кресла.

Свързани теми

Предишна публикация
UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F
Следваща публикация
Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.
126 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus показа първия A330-800

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на A330-800 след изваждането му от цеха за боядисване. Самолетът е втория модел от поколението A330neo.

238 нови заявки в третия ден на Фарнбъроу

С 238 нови заявки може да се похвали третия ден на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу. От началото му, до сега са събрани общо 1266 заявки.

Airbus се готви да спре производството на A380

Airbus се готви да спре производството на гиганта A380, ако не бъдат спечелени поръчки от дубайската авиокомпания Emirates. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Airbus заплаши, че ще се изтегли от Великобритания ако няма сделка за Brexit

Европейският самолетостроител Airbus заплаши, че ако Великобритания не се договори за точни условия за излизането си от ЕС, това ще значи изтегляне на компанията от страната, което застрашава десетки хиляди работни места.

Airbus показа първият BelugaXL със специална ливрея

Европейският самолетостроител Airbus показа първия прототип на новия транспортен самолет BelugaXL със специална ливрея (окраска), която наподобява белуга и е била избрана след допитване до 20 000 служители на компанията.

Airbus пое контрола над CSeries

Европейският самолетостроител Airbus пое от Bombardier контрола на програмата CSeries. Официалното прехвърляне на акции е станало на 1 юли 2018 г.

Меню