A321LR изпълни първия си полет

126 прочитания

Версията на Airbus A321neo с удължена далечина на полет LR изпълни успешен първи полет днес, 31 януари 2018 г., от заводското летище в Хамбург, Германия. Полетът е продължил малко над два часа и половина.

Първият прототип, който носи германска цивилна регистрация D-AVZO и има сериен номер MSN 7877, е излетял в 11,08 часа местно време. На борда му са се намирали шестима души – двама пилоти и четирима бордни инженери.

В рамките на първия полет са били тествани основните летателни характеристики, управляемостта на самолета, работата на системите и агрегатите и други. Достигната е височина от 11 700 m и скорост от М 0,78. Машината се е приземила в 13,42 часа местно време.

A321LR е вариант на A321neo. При него е приложена нова схема на вратите на машината (т.нар. Airbus Cabin Flex), която позволява превоза на 240 пасажера. Самолетът също има възможност да поеме три допълнителни резервоара, което заедно с увеличаването на излетната маса до 97 тона (93,5 тона при стандартната версия). Така далечината на полет може да достигне 7400 km при превоз на около 175 пасажери в две класи.

Airbus планират сравнително къса изпитателна кампания. В рамките на 100 часа ще бъдат проверени всички основни системи на новия модел и ще може той да бъде сертифициран. Часовете във въздуха ще се натрупат в рамките на около 30 полета, като някои от тях ще са между Париж и Ню Йорк, в рамките на които ще се проверява работата на кабинното оборудване и комфорта на пасажерите при осем часов полет.

A321LR е насочен основно за замяна на сега използваните Boeing 757 и ранните версии на Boeing 767. Моделът на Airbus ще превозва сходен брой пасажери на сходни дистанции при по-ниски оперативни разходи.

A321LR бе стартиран през януари 2015 г. За сега от Airbus не съобщават кой ще е стартовия оператор, но се очаква сертификацията на машината да е приключена до края на тази година.

Boeing и Airbus активно оглеждат т.нар. среден пазарен сегмент при пътническите самолети. Той е между сегашните тяснофюзелажни лайнери и широкофюзелажните модели като A330/350 и Boeing 777/787.

Boeing от няколко години обмисля да стартира изцяло нов самолет, който да превозва около 220 – 270 пасажера на дистанции до 9000 km. Тази пазарна ниша активно се атакува в долния ѝ край от A231neo и вече от A321LR.

В същото време Boeing стартираха модела 737 MAX 10 през миналото лято, но за сега изглежда че Airbus продължава да води със своите A321neo.

От европейската компания вече планират удължаване на A321 и повишаване на излетната му маса до над 100 тона, като евентуален бърз отговор на новия модел на Boeing.

Разглеждат се два варианта – по-бързият и евтин включва поставяне на нови по-мощни двигатели, усилване на шасито и леки промени в крилото. Вторият вариант включва поставяне на ново по-голямо и леко крило, което ще спести нуждата от много по-мощни двигатели, но разработката на тази опция ще е по-скъпа.

И при двата варианта фюзелажа на A321 ще се удължи за поставяне на още 6 – 12 кресла.

Свързани теми

Предишна публикация
UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F
Следваща публикация
Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.
126 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus очаква нови германски поръчки за Eurofighter

Airbus Defense and Space очаква в скоро време допълнителни поръчки от Германия за Eurofighter и разчита на повече инвестиции в европейските отбранителни компании. Това заявява изпълнителният директор на компанията Дирк Хоке в интервю за германския вестник Handelsblatt.

Новият главен продавач на Airbus ще се съсредоточи върху A330neo

Новият шеф на продажбите и маркетинга на Airbus Ерик Шултц се надява да спечели поне двама нови клиенти за модела A330neo в рамките на тази година и ще съсредоточи вниманието си върху него с надеждата за повече продажби през годината. Това съобщава Reuters.

AirAsia преговаря за A321XLR

Малайзийската нискотарифна авиокомпания AirAsia води преговори с Airbus за покупка на новата версия на A321neo с още по-голяма далечина на полета, която в момента е известна, като A321XLR. Това съобщава Reuters, позовавайки е на собствени източници.

Airbus се цели в 700 доставки през тази година

Европейският самолетостроител Airbus се надява на това да доставки над 700 пътнически самолета през 2017 г. Това е заявил оперативният директор на компанията Фабрис Бриже в интервю за френския вестник Les Echos, цитиран от Reuters.

Меню