A321LR изпълни първия си полет

124 прочитания

Версията на Airbus A321neo с удължена далечина на полет LR изпълни успешен първи полет днес, 31 януари 2018 г., от заводското летище в Хамбург, Германия. Полетът е продължил малко над два часа и половина.

Първият прототип, който носи германска цивилна регистрация D-AVZO и има сериен номер MSN 7877, е излетял в 11,08 часа местно време. На борда му са се намирали шестима души – двама пилоти и четирима бордни инженери.

В рамките на първия полет са били тествани основните летателни характеристики, управляемостта на самолета, работата на системите и агрегатите и други. Достигната е височина от 11 700 m и скорост от М 0,78. Машината се е приземила в 13,42 часа местно време.

A321LR е вариант на A321neo. При него е приложена нова схема на вратите на машината (т.нар. Airbus Cabin Flex), която позволява превоза на 240 пасажера. Самолетът също има възможност да поеме три допълнителни резервоара, което заедно с увеличаването на излетната маса до 97 тона (93,5 тона при стандартната версия). Така далечината на полет може да достигне 7400 km при превоз на около 175 пасажери в две класи.

Airbus планират сравнително къса изпитателна кампания. В рамките на 100 часа ще бъдат проверени всички основни системи на новия модел и ще може той да бъде сертифициран. Часовете във въздуха ще се натрупат в рамките на около 30 полета, като някои от тях ще са между Париж и Ню Йорк, в рамките на които ще се проверява работата на кабинното оборудване и комфорта на пасажерите при осем часов полет.

A321LR е насочен основно за замяна на сега използваните Boeing 757 и ранните версии на Boeing 767. Моделът на Airbus ще превозва сходен брой пасажери на сходни дистанции при по-ниски оперативни разходи.

A321LR бе стартиран през януари 2015 г. За сега от Airbus не съобщават кой ще е стартовия оператор, но се очаква сертификацията на машината да е приключена до края на тази година.

Boeing и Airbus активно оглеждат т.нар. среден пазарен сегмент при пътническите самолети. Той е между сегашните тяснофюзелажни лайнери и широкофюзелажните модели като A330/350 и Boeing 777/787.

Boeing от няколко години обмисля да стартира изцяло нов самолет, който да превозва около 220 – 270 пасажера на дистанции до 9000 km. Тази пазарна ниша активно се атакува в долния ѝ край от A231neo и вече от A321LR.

В същото време Boeing стартираха модела 737 MAX 10 през миналото лято, но за сега изглежда че Airbus продължава да води със своите A321neo.

От европейската компания вече планират удължаване на A321 и повишаване на излетната му маса до над 100 тона, като евентуален бърз отговор на новия модел на Boeing.

Разглеждат се два варианта – по-бързият и евтин включва поставяне на нови по-мощни двигатели, усилване на шасито и леки промени в крилото. Вторият вариант включва поставяне на ново по-голямо и леко крило, което ще спести нуждата от много по-мощни двигатели, но разработката на тази опция ще е по-скъпа.

И при двата варианта фюзелажа на A321 ще се удължи за поставяне на още 6 – 12 кресла.

Свързани теми

Предишна публикация
UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F
Следваща публикация
Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.
124 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ няма да налагат наказателно мито срещу CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ отказа да налага наказателно мито срещу внасяните в страната пътнически самолети Bombardier CSeries и отхвърли жалбата на американският самолетостроител Bombardier.

Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries

Airbus ще купи мажоритарен дял в програмата CSeries и ще отвори втора линия за крайно сглобяване на моделите CS100 и CS300 в Мобил, Алабама, която ще обслужва клиенти в САЩ. Това стана ясно от съобщение на Airbus и Bombardier.

Мега поръчка за Airbus

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners подписа меморандум за разбирателство с Airbus за покупка на 430 самолета от семейството A320neo. Това бе обявено в последния ден на авиоизложението в Дубай.

TAP Air Portugal получи първия A330neo

Португалската авиокомпания TAP Air Portugal получи първия широкофюзелажен авиолайнер Airbus A330neo. Това стана на церемония проведена днес, 26 ноември 2018 г.

Франция ще има водеща роля в проекта FCAS

Франция ще има водещата роля в проекта за създаване на изтребител от следващо поколение FCAS. Това стана ясно, след като вчера, 19 юни 2018 г., министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандум за разбирателство.

VietJet Air поръча 50 броя A321neo

Виетнамската нискотарифна авиокомпания VietJet Air поръча 50 броя Airbus A321neo. Меморандум за разбирателство по тази сделка бе подписан през юли по време на авиоизложението във Фарнбъроу.

Меню