Русия смята да поръча 230 леки витлови самолети за първоначално обучение

80 прочитания

Руското МО има намерение да поръча 230 леки учебно-тренировъчни самолети за първоначално обучение на военни пилоти. Това съобщава специализираното издание военное.рф.

„Военното ведомство иска да купи 230 витлови самолета за първоначална подготовка на пилоти. Какъв точно, все още не е ясно. Има съответен документ, разписан от министъра на отбраната Сергей Шойгу”, заявява източник на изданието, който е пожелал анонимност.

Източникът на изданието е заявил, че в момента се чака приключването на държавните изпитания на Як-152 и резултатите от тях. Реално, единствената алтернатива на машината била австрийският Diamond DART-550.

Необходимостта от нов лек витлов учебен самолет за руската военна авиация е отдавна известна. В момента този етап на обучението се извършва на реактивните L-39C и дори на двудвигателните L-410 (при пилотите за транспортна и стратегическа авиация).

Не е известно, до колко реалистично е да се смята Diamond DART-550 като вариант за Русия. Машината, която изпълни първи полет през май тази година, е снабдена с голямо количество западно оборудване, включително и двигателя General Electric GE H75-100, което го прави невъзможен за военен експорт за Русия.

Як-152 полита през септември 2016 г. Той има максимална излетна маса от 1490 kg, максималната скорост от500 km/h, скороподемността при земята е 10 m/s, а диапазонът на експлоатационни претоварвания с един пилот на борда е от +9 до -7 единици. Практическият таван е 4000 m, а далечината на полета достига 1500 km. Машината е оборудвана с две леки катапултни кресла СКС-94М2 за спасяване на екипажа при аварийни ситуации, дори при нулева височина. Машината се задвижва от дизелов двигател RED A03T V12 – V-образен, 12-цилиндров, дизелов тип, с максимална мощност 500 shp.

През миналата година се съобщаваше, че машината директно ще бъде приета на въоръжение след съответния договор, но явно това все още не е напълно сигурно.

Свързани теми

Предишна публикация
A321LR получи типова сертификация
Следваща публикация
Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9
80 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Започна се!

„По самолетите!“, подаде команда бригаден генерал Юлиян Радойски в края на церемонията, посветена на започването…

Задава ли се криза с L-39?

Провалени и влачещите се обществени поръчки, обжалвания в КЗК, съдебни дела, промени в компанията производител…
Меню