Италия е дала опция и за придобиване на нови Eurofighter

63 прочитания

Правителството на Италия и компанията Leonardo са ни дали и опция за придобиването на новопроизведени изтребители Eurofighter. Това се казва в прессъобщение на Leonardo.

От компанията съобщават, че на 1 октомври италианското правителство и Leonardo са дали оферта на българското МО за доставка на осем изтребителя Eurofighter Typhoon Tranche 1, които в момента служат във ВВС на Италия. В офертата имало и опция за доставяне на новопроизведени изтребители.

От компанията обаче не дават повече информация за това. По време на отварянето на офертите на 1 октомври, бе съобщено, че италианското предложение е за употребявани Eurofighter.

Офертата включвала доставка на самите самолети, обучение, въоръжение и три години логистична поддръжка.

„Смятам, че Eurofighter Typhoon може да бъде ефективно и привлекателно решение за България, с оглед осигуряване на способности за изпълнение на всяка задача пред българските ВВС”, заявява Лючо Валерио Чофи, директор на самолетния отдел на Leonardo.

Чофи посочва, че Eurofighter вече е показал невероятните си способности у нас, докато италианските машини от този тип са изпълнявали мисия по „ер полисинг” от авиобаза Граф Игнатиево през 2017 г.

„Готови сме да доставим на българските ВВС както нови изтребители, така и с Tranche 1 от състава на италианските ВВС”, казва в заключение Чофи.

Leonardo съобщава още, че ако България избере Eurofighter, това ще допринесе за за възможността страната ни да участва в различни общоевропейски отбранителни проекти и инициативи.

До момента са поръчани 623 броя Eurofighter Typhoon от девет оператора. 500-ният Eurofighter бе доставен през април 2017 г.

България получи оферти от САЩ, Италия и Швеция за F-16V, F/A-18 Super Hornet, Gripen C/D и Eurofighter Typhoon. Бюджетът на страната ни е 1,8 млрд. лева с ДДС за осем самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
Шефът на Пентагона поиска процента боеготова бойна техника във ВВС и ВМС да достигне 80
Следваща публикация
Русия смята да поръча 230 леки витлови самолети за първоначално обучение
63 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Обсъжданията на проекта за нов изтребител в МС

Беше публикувана стенограмата от заседанието на Министерски съвет (МС) от 16 май 2018 г., на което бяха гласувани двата инвестиционни проекта за превъоръжаване на Българската армия, включително и този за покупна на нов боен самолет.

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

Министър Каракачанов: След седмица пристига официалната оферта за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до седмица ще дойде официалната оферта за покупката на осем изтребителя F-16 и след това ще може да се коментират точните условия. Това каза той днес, 11 юни 2019 г., в ефира на „Нова телевизия”.

Меню