Индия отново тръгна да търси нови изтребители

43 прочитания

Индия отново тръгна да търси нов многоцелев изтребител, след като на 6 април 2018 г. пусна ново запитване за информация (RFP) за доставка на 110 бойни самолети.

Запитването за информация е в обем от 73 страници и е пуснато до шест компании – Boeing за F/A-18E/F Block III, Dassault за Rafale F3R, Eurofighter за едноименния изтребител, Lockheed Martin за F-16V Block 70/72, Saab за Gripen E и ОАК за МиГ-35.

Индия практически ще повтори състезанието в рамките на конкурса MMRCA от преди няколко години. Това участниците бяха всички, търсеха се 126 изтребителя, а накрая Индия избра за победител Rafale.

Вместо да сключи договор за 126 машини, през 2016 г. Индия се договори за 36 броя Dassault Rafale, които ще се произвеждат във Франция, след като се появиха множество проблеми около лицензното производство и офсетното споразумение.

Индийските ВВС тогава тръгнаха да купуват еднодвигателни изтребители, като за единствени кандидати се спрягаха F-16V и Gripen E, но до стартиране на този процес така и не се стигна, след като преди два месеца Индия се отказа от този подход и отново тръгна да избира едно и двудвигателни изтребители.

82 от исканите 110 изтребители трябва да са едноместни, а останалите да са двуместни. Не повече от 17 от тези машини трябва да са сглобени извън Индия. Останалите трябва да се сглобяват в страната в партньорство с местни компания.

Както при неосъществения конкурс за доставка на еднодвигателни изтребители, така и сега ще се иска сериозен технологичен трансфер и сериозна локализация на производството в Индия, като местни компании трябва да участват и като подизпълнители. Ще се оценяват и други фактори, като например до колко Индия ще може да интегрира сама въоръжение, нови сензори и да модернизира самостоятелно самолетите си.

Индия има отчайваща нужда от доставка на нови бойни самолети, които да заместят сега използваните МиГ-21, МиГ-27 и Jaguar, които вече са достигнали края на жизнения си цикъл. За сега няма яснота, кога ще бъде стартиран същинския конкурс и кога могат да се очакват първите доставки.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия и Франция ще правят заедно нов морски патрулен самолет
Следваща публикация
Сенегал става стартов клиент на L-39NG
43 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 14 изтребители F-16V, съпътстващо оборудване и въоръжение за Словакия. Потенциалната стойност на сделката е $2,91 млрд.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев атакува тежко процеса за избор на нов боен самолет, като в ефира на Bulgaria ON AIR, той се усъмни в експертната комисия, обвини администрацията на президента в лобизъм и се обяви за геостратегически критерии в избора.

Министър Каракачанов обеща договор за F-16 до края на юни

До края на юни е възможно да има подписан договор за придобиването на F-16. Това заяви днес, 15 февруари 2019 г., пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, който участва в Конференция по сигурността в Мюнхен.

Меню