Индия отново тръгна да търси нови изтребители

42 прочитания

Индия отново тръгна да търси нов многоцелев изтребител, след като на 6 април 2018 г. пусна ново запитване за информация (RFP) за доставка на 110 бойни самолети.

Запитването за информация е в обем от 73 страници и е пуснато до шест компании – Boeing за F/A-18E/F Block III, Dassault за Rafale F3R, Eurofighter за едноименния изтребител, Lockheed Martin за F-16V Block 70/72, Saab за Gripen E и ОАК за МиГ-35.

Индия практически ще повтори състезанието в рамките на конкурса MMRCA от преди няколко години. Това участниците бяха всички, търсеха се 126 изтребителя, а накрая Индия избра за победител Rafale.

Вместо да сключи договор за 126 машини, през 2016 г. Индия се договори за 36 броя Dassault Rafale, които ще се произвеждат във Франция, след като се появиха множество проблеми около лицензното производство и офсетното споразумение.

Индийските ВВС тогава тръгнаха да купуват еднодвигателни изтребители, като за единствени кандидати се спрягаха F-16V и Gripen E, но до стартиране на този процес така и не се стигна, след като преди два месеца Индия се отказа от този подход и отново тръгна да избира едно и двудвигателни изтребители.

82 от исканите 110 изтребители трябва да са едноместни, а останалите да са двуместни. Не повече от 17 от тези машини трябва да са сглобени извън Индия. Останалите трябва да се сглобяват в страната в партньорство с местни компания.

Както при неосъществения конкурс за доставка на еднодвигателни изтребители, така и сега ще се иска сериозен технологичен трансфер и сериозна локализация на производството в Индия, като местни компании трябва да участват и като подизпълнители. Ще се оценяват и други фактори, като например до колко Индия ще може да интегрира сама въоръжение, нови сензори и да модернизира самостоятелно самолетите си.

Индия има отчайваща нужда от доставка на нови бойни самолети, които да заместят сега използваните МиГ-21, МиГ-27 и Jaguar, които вече са достигнали края на жизнения си цикъл. За сега няма яснота, кога ще бъде стартиран същинския конкурс и кога могат да се очакват първите доставки.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия и Франция ще правят заедно нов морски патрулен самолет
Следваща публикация
Сенегал става стартов клиент на L-39NG
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция обяви амбициозен план за превъоръжаване и модернизация

Франция обяви амбициозен план за сериозна модернизация и превъоръжаване, която ще засегне целите въоръжени сили на страната и включва покупката на допълнителни Rafale, обновяване на вертолетния флот и покупка на още летящи танкери.

Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че новите F-16 са прекрасни самолети, които обаче са много скъпи, а в нашия случай са избрани непрозрачно. Това заяви той днес, 22 декември 2018 г. в предаването „Годината” по „Дарик”.

Индия получи първите си CH-47 Chinook

Индийските ВВС получиха своите първи четири тежки транспортни вертолети 15 Boeing CH-47F Chinook. Машините са пристигнали в Индия вчера, 10 февруари 2019 г.

Меню