Gripen E лети с Meteor

110 прочитания

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

Полетът беше осъществен с две ракети Meteor, a изтребителят Gripen E оперира от летището на Saab в Линчопинг, Швеция.

„Изтребителят се представи също толкова успешно, колкото по времето на тестовия полет с външен полезен товар. Очаквам следващите стъпки от тестовата програма, които ще ни доведат по-близо до пълната интеграция на оръжията. Meteor в комбинация с ракетата „въздух-въздух“ IRIS-T прави Gripen E изключително способен в доминиращата роля във въздушните битки“, каза Робин Нордландер, експериментален тестов пилот на Gripen.

Изпитването с Meteor е част от процеса по интеграция на оръжията в тестовата програма на Gripen E и отбелязва важен момент от споразумението със шведската страна. Следващата стъпка е да продължи да лети с различни конфигурации и постепенно да разширява параметрите на полета.

Meteor е управляема ракета за далечен въздушен бой, която превъзхожда другите ракети от своя тип. Тя може да обстрелва въздушни цели автономно, през деня или през нощта, при всякакви атмосферни условия и в условията на радиоелектронни смущения. Правопоточният реактивен двигател на ракетата дава на Meteor високи скоростни характеристики и енергията бързо да удари движещи се цели на много голяма далечина. През 2016 г. Gripen C/D на шведските ВВС беше първият изтребител в света, получил на въоръжение ракетата Meteor.

Програмата Meteor обединява Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Швеция.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия намалява темпа на покупка на F-35
Следваща публикация
Финансовата гвардия на Италия купува военизиран AW169
110 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-15EX изпълни първи полет

Многоцелевият изтребител Boeing F-15EX изпълни своя първи полет вчера, 2 февруари 2021 г. Очаква се…

Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

Меню