Gripen E лети с Meteor

108 прочитания

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

Полетът беше осъществен с две ракети Meteor, a изтребителят Gripen E оперира от летището на Saab в Линчопинг, Швеция.

„Изтребителят се представи също толкова успешно, колкото по времето на тестовия полет с външен полезен товар. Очаквам следващите стъпки от тестовата програма, които ще ни доведат по-близо до пълната интеграция на оръжията. Meteor в комбинация с ракетата „въздух-въздух“ IRIS-T прави Gripen E изключително способен в доминиращата роля във въздушните битки“, каза Робин Нордландер, експериментален тестов пилот на Gripen.

Изпитването с Meteor е част от процеса по интеграция на оръжията в тестовата програма на Gripen E и отбелязва важен момент от споразумението със шведската страна. Следващата стъпка е да продължи да лети с различни конфигурации и постепенно да разширява параметрите на полета.

Meteor е управляема ракета за далечен въздушен бой, която превъзхожда другите ракети от своя тип. Тя може да обстрелва въздушни цели автономно, през деня или през нощта, при всякакви атмосферни условия и в условията на радиоелектронни смущения. Правопоточният реактивен двигател на ракетата дава на Meteor високи скоростни характеристики и енергията бързо да удари движещи се цели на много голяма далечина. През 2016 г. Gripen C/D на шведските ВВС беше първият изтребител в света, получил на въоръжение ракетата Meteor.

Програмата Meteor обединява Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и Швеция.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия намалява темпа на покупка на F-35
Следваща публикация
Финансовата гвардия на Италия купува военизиран AW169
108 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

Унгария купува още четири Gripen

Унгария купува още четири многоцелеви изтребителя Gripen C и удължава експлоатацията на типа до поне…

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Министър Каракачанов: МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите за нов изтребител

„Самолетът МиГ-29 е по-добър от един от кандидатите от тези три държави (които ни предлагат изтребители – бел. ред.)”, това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 1 септември 2017 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню