Заместник-министър Запрянов очаква повечето оферти за нов изтребител да отговарят на основните изисквания

10 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов очаква повечето оферти за придобиването на нов боен самолет, които постъпят утре, 1 октомври 2018 г., да отговарят на основните изисквания на България. Това каза той днес в интервю с Габриела Наплатанова от bTV.

“Но аз не очаквам всички оферти да не съответстват на основните изисквания. Аз очаквам повечето оферти да отговорят на основните изисквания, даже бих се радвал да сме затруднени, всички оферти да съответстват на основните изисквания и да избираме между равностойни оферти коя е най-добрата”, казва Запрянов.

Запрянов заявява, че „всички държави много сериозно са се отнесли към нашите искания за предложения и работят”, което обаче едва ли ще отговаря на истината. Страната ни пусна запитвания за даване на оферта (RFP) до седем държави за общо 13 различни варианта. На конференцията за разясняване на изискванията, която се проведе в края на юли, са присъствали представители на четири държави, но само три от тях са задавали въпроси.

Очакванията са, че утре ще има оферти от САЩ, Швеция, Израел и вероятно Италия.

Заместник-министър Запрянов оправда посещението в САЩ с нужда от консултации и помощ за американската страна. Подобни били и целите за последвалото посещение в Швеция, като заместник-министърът отрича да е ставало дума за друго, в рамките на тези посещения, включително и за молби за намаляване на цените в САЩ.

„Подобряване на офертите може да има чак, когато завърши оценката на междуведомствената комисия. Тогава може да има доуточняване на други въпроси и част от тях може да си подобрят офертите. Сега на този етап говорим за документи, които те ще връчат. Ние не знаем тяхното съдържание. Тепърва ще оценяваме техните предложения, но не можем да говорим за подобряване”, заявява Запрянов пред bTV.

Заместник-министърът е питан за това дали посещенията в САЩ и Швеция могат да предизвикат протести в други участници в процеса, но той не дава ясен отговор. Според Запрянов, тъй като това била междуправителствена процедура, не можело да се очаква спазване на процедури от търговското право, защото не се работело с фирми.

Запрянов споделя опасенията си, че е възможно някои от предложенията да са извън финансовите ни рамки, но изразява надежда, че „всички са се съобразили с изискванията и че ще имаме оферти, които да ни позволят да започнем преговори”.

Заместник-министърът казва и че би имало проблем, ако някоя от страните не може да достави всички осем самолета до 2024 г., което било основно изискване. Интересно е, че в петък, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, отговори на парламентарен въпрос за придобиването на нов изтребител. В него той посочи, че първият етап на проекта, в който трябва да се купят минимум осем самолета, трябва да приключи през 2022 г.

Запрянов говори и за това, че е възможна отсрочка в отварянето на офертите, ако някои от държавите поиска това.

„Единственото неизвестно, понеже споменахте отсрочка, ако някоя от държавите се възползва от обявената в искането за предложение възможност за удължаване на срока, ако не се е справила с подготовката на документацията – тогава ние трябва да се произнесем и да обявим окончателен срок и след този окончателен срок, трябва отново да отворим офертите. Ние ще трябва да спрем отварянето на офертите – аз не искам да изпадаме в тази хипотеза”, казва Запрянов.

Отново думите му влизат в известно противоречие с това, което казва министър Каракачанов. Миналата седмица той каза, че няма намерение да удължава срока за подаване на оферти, тъй като това би поставило страните в неравностойно положение.

Запрянов не успява да хвърли и светлина в начина по който ще бъде избран новия изтребител. В миналия петък стана ясно, че реалният избор ще бъде направен от „политико-военна група” назначена от премиера Борисов, или поне това се четеше в отговора на парламентарния въпрос, който военният министър даде. Сега, Запрянов говори за „комисии“, които щели да вземат решението.

„Трябва да има логика, и ако ги разглеждаме в контекста на изискванията, и те отговарят, няма как да класираме. Трябва да има оценка кои оферти покриват основните изисквания и кои не покриват. Кои оферти биха се подобрили и чак накрая комисиите да вземат решение коя оферта от няколкото, покриващи изискванията, е най-добра”, казва Запрянов.

Цялото интервю може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел
Следваща публикация
Реплики в парламента около ремонта на Су-25
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Комисията „Gripen” ще приключи работа до края на месеца

Временната парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще приключи работата си до 28 септември 2017 г. Това заяви пред радио „Фокус” нейния председател Емил Христов.

Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

Lockheed Martin заяви готовност за по-бърза доставка на F-16 за България

Lockheed Martin има възможност да по-бърза доставка на българските F-16 и първите доставки да станат факт в края на 2022 г. Това се казва в изявление на Джим Робинсън, директор Международно бизнес развитие за F-16 в Lockheed Martin, разпространено до медиите днес, 11 април 2019 г.

Премиерът Борисов обяви, че „градската десница” се е озлобила заради покупката на F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че т.нар. „градска десница” се е озлобила, тъй като правителството му купило изтребители F-16 от САЩ. Това заяви той днес, 7 ноември 2019 г., по време на националната работна среща на ГЕРБ, което се проведе в София.

Меню