Boeing 737 катастрофира в Индонезия

15 прочитания

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

Машината, която е принадлежала на местната нискотарифна авиокомпания Lion Air, e извършвала редовен полет JT610 от Джакарта за Пангка Пелитунг. На борда са се намирали 181 пасажери и осемчленен екипаж.

Самолетът е излетял от Джакарта в 06,21 часа местно време. По предварителни данни, радарният контакт с машината е загубен само 12 минути след излитането, когато самолетът се е намирал на около 65 km западно от международното летище на Джакарта. Самолетът се е разбил в сравнително плитка част на Яванско море

Спасителните екипи са докладвали, че няма оцелели сред 189-те души на борда на машината.

По предварителна информация, екипажът е докладвал технически проблеми на борда и е планирал да се върне на летището, от което е излетял. За сега не е ясно какви са били тези проблеми.

В Интернет циркулира информация с неясна достоверност, която показва, че същият самолет е имал технически проблеми и при извършването на предпоследния си полет, включително екипажът е докладвал за трудности в получаването на достоверни данни за скоростта и височината на полет на самолета.

Lion Air съобщи, че екипажът е бил изключително опитен. Командирът е имал 6000 часа във въздуха, а вторият пилот – 5000 часа.

Катастрофиралият Boeing 737-8 е бил доставен нов на Lion Air в средата на август 2018 г. и от тогава е налетял около 800 часа във въздуха. Това е първата катастрофа с новото поколение на модела 737 Max. Той влезе в търговска експлоатация през май 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител
Следваща публикация
Gripen E с първи оръжейни изпитания
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, като правилни

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов определи действията на екипажа на вертолета Cougar, който вчера, 21 август 2018 г., мина през далекопровод, като правилни. Това заяви той днес пред bTV.

Hürkuş-B се разби в Турция

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това…

Катастрофа с хърватски OH-58D

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.

Меню