Boeing 737 катастрофира в Индонезия

15 прочитания

Пътнически самолет Boeing 737 Max 8 катастрофира малко след излитане от индонезийската столица Джакарта. Това стана днес, 29 октомври 2018 г. Няма оцелели сред намиращите се 189 души на борда му.

Машината, която е принадлежала на местната нискотарифна авиокомпания Lion Air, e извършвала редовен полет JT610 от Джакарта за Пангка Пелитунг. На борда са се намирали 181 пасажери и осемчленен екипаж.

Самолетът е излетял от Джакарта в 06,21 часа местно време. По предварителни данни, радарният контакт с машината е загубен само 12 минути след излитането, когато самолетът се е намирал на около 65 km западно от международното летище на Джакарта. Самолетът се е разбил в сравнително плитка част на Яванско море

Спасителните екипи са докладвали, че няма оцелели сред 189-те души на борда на машината.

По предварителна информация, екипажът е докладвал технически проблеми на борда и е планирал да се върне на летището, от което е излетял. За сега не е ясно какви са били тези проблеми.

В Интернет циркулира информация с неясна достоверност, която показва, че същият самолет е имал технически проблеми и при извършването на предпоследния си полет, включително екипажът е докладвал за трудности в получаването на достоверни данни за скоростта и височината на полет на самолета.

Lion Air съобщи, че екипажът е бил изключително опитен. Командирът е имал 6000 часа във въздуха, а вторият пилот – 5000 часа.

Катастрофиралият Boeing 737-8 е бил доставен нов на Lion Air в средата на август 2018 г. и от тогава е налетял около 800 часа във въздуха. Това е първата катастрофа с новото поколение на модела 737 Max. Той влезе в търговска експлоатация през май 2017 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител
Следваща публикация
Gripen E с първи оръжейни изпитания
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Окончателният доклад за издирването на полет MH370 не може да даде категорични отговори

Австралийският борд за транспортна безопасност (ATSB) излезе с окончателния си доклад за издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines от 8 март 2014 г. От документа става ясно, че не могат да се направят никакви категорични заключения за причината за инцидента, докато не бъдат открити неговите останки.

Тръмп предложи на Boeing да ребрандира 737 Max, но компанията има други идеи

Американският президент Доналд Тръмп предложи на Boeing да ребрандират своя проблемен модел 737 Max, но самолетостроителят се е фокусирал върху решаването на техническите проблеми и се опитва да намери реални решения за спечелване на публичното доверие, съобщава Reuters.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Омагьосаният кръг

Има една мъдрост без ясен автор, която гласи – „Каквото и да ти разправят, знай…
Меню