Нов технически проблем с Boeing 737

845 прочитания

Част от летящите в момента Boeing 737 имат проблемни части в крилата им, което налага допълнителни инспекции и замяна. Това съобщава CNN, цитирайки производителя Boeing.

Производителят е съобщил вчера, 2 юни 2019 г., на американските регулаторни органи в лицето на Федералната авиационна администрация FAA, че има проблем с релсите, чрез които предкрилките застават на различни позиции. Проблемната част се използва както от предишното поколение NG, така и от настоящото Max.

Според Boeing, една партида на един конкретен производител на релси за предкрилките, не спазва заложените стандарти, което прави задължителна тяхната подмяна. Проблемът се състои в поява на пукнатини в релсата. Според FAA, ако релсата се счупи в полет, може да доведе до тежки повреди по самолета.

Компанията Boeing е издала съответния бюлетин, а FAA е издал директива за летателна годност, според която всички авиокомпании трябва да направят проверки на тази част в рамките на следващите 10 дни.

От Boeing са открили случайно проблема в петък (31 май), при посещение в подизпълнителя, който доставя тази част. При посещението, представителите на самолетостроителя са забелязали, че въпросната част не преминава през нужната топлинна обработка, която може да доведе до поява на пукнатини в нея.

Всичко това става на фона на опитите на Boeing да възстанови полетите с модела 737 Max, който не лети вече близо три месеца.

Според Boeing, проблемът засяга 148 части, които са монтирани на 20 броя 737 Max и на 21 броя 737 NG. Но FAA искат през проверки да преминат общо 179 самолета от поколението Max и 133 от поколението NG. От тях общо 65 се намират в САЩ, а останалите се оперират от авиокомпании по света.

Boeing и FAA отбелязват, че в момента няма докладвани инциденти поради отказ на тези части, а прегледите и подмяната ще отнемат само няколко дни.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофа с индийски Ан-32
Следваща публикация
Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си
845 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing ще създаде MQ-25

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

Flydubai поръчва 175 броя Boeing 737 Max

Flydubai поръчва 175 броя Boeing 737 Max, като си запазва и правата да купи още 50 машини от същия тип. Сделката бе обявена на авиационното изложение в Дубай и каталожната ѝ стойност достига $27 млрд.

Катар получи първия F-15QA

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев…

Мароко купи AH-64 Apache

Мароко е подписало сделка за покупката на 24 щурмови вертолети AH-64E Apache. Новината бе съобщена…

Катастрофиралият Boeing 737 Max е имал проблеми със сензорите за измерване на скоростта

Катастрофиралият Boeing 737 Max 8 на индонезийската авиокомпания Lion Air е имал проблеми със сензорите за определяне на приборната скорост (популярно известни като „Тръба на Пито”) в последните си четири полета. Това са съобщили от индонезийските разследващи органи, цитирани от Reuters.

Полетя вторият прототип на МС-21

Вторият прототип на руския тяснофюзелажен авиолайнер МС-21-300 е изпълнил дебютния си полет днес, 12 май 2018 г. Това съобщава производителят „Корпорация „Иркут”.

Меню