Русия ще експортира Су-35 за $7 млрд.

401 прочитания

Многоцелеви изтребители Су-35 на стойност $7 млрд. е договорила за експорт Русия. Това съобщи директорът на „Рособоронэкспорт” Александър Михеев, цитиран от „Интерфакс”.

„Разчетите са, че в средносрочен план ще получим над $7 млрд. от доставка на изтребители Су-35. Това е един свръхманеврен изтребител и има всички характеристики да е лидер на пазара”, обяснява Михеев, чиято държавна компания отговоря за експорта на въоръжение в Русия.

Михеев не дава детайли за това, къде ще бъде експортиран Су-35. Единствената известна експортна сделка, което се реализира в момента, е тази с Египет, като първите машини бяха изпратени във втората половина на юни. Точното количество договорени изтребители не бе съобщено официално.

В първата половина на месеца руският военен министър Сергей Шойгу посети самолетостроителния завод в Комсомолск на Амур. Там се сглобяват и Су-35. По време на визитата там му бе изнесен брифинг за натоварването на завода, като слайд (показан по-долу) от презентацията се оказа в официалното видео от посещението.

На слайда, който показва в табличен вид производството по отделни типове, се виждат две от линиите обобщени с индекса ВТС, което в руския означава военно-техническо сътрудничество и е евфемизъм на военен експорт. Едната от тях е за общо 30 броя Су-30, които трябва да се доставят през 2020 и 2021 г. Другата линия е за (вероятно) 34 самолета за доставка в периода 2022 – 2024 г.

Може да се предположи, че 30-те самолета са за Египет, но вторият клиент не е идентифициран със сигурност. Предполага се, че е Алжир, но има подозрения, че може да се касае и за Китай или за друга страна.

Видеото с презентацията в последствие бе свалено от Youtube, което показва, че изтеклата информация действително е била с чувствителен характер. Споменатата официално сума от $7 млрд. кореспондира добре с доставката на около 60 броя Су-35.

За момента, Су-35 се експлоатира в Русия и Китай. Индонезия има подписан договор за 11 самолета, но той не може да се задвижи по различни причини.

Свързани теми

Предишна публикация
Южна Корея има намерение да купи още F-35
Следваща публикация
Изкуствен интелект победи опитен пилот в симулиран въздушен бой
401 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

САЩ са предложили на Хърватска нови F-16

Съединените щати са предложили на Хърватска новопроизведени изтребители F-16. Това е съобщил хърватския военен министър Дамир Кръстичевич днес, 4 октомври 2017 г.

Румъния търси още 36 броя F-16

Румъния смята да придобие още 36 броя изтребители F-16. Това съобщи румънския военен министър Адриан…
Меню