45 години от първия полет на F-16

127 прочитания

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

На 13 декември 1973 г. първият прототип на F-16, който по онова време е означен като YF-16 е тържествено изкаран от халетата на General Dynamics във Форт Уърт, Тексас. Самолетът се разработва в рамките на програмата LWF (Lightweight Fighter), която стартира през 1971 г. и предвижда суздаването на лек изтребител за ВВС на САЩ.

Първият прототип носи борден номер 72-1567, задвижвана е от двигател F100-PW-200, няма радар, както и сложна авионика, и е снабдена с аналогова ЕДСУ, защото цифровата система все още не е готова. След серия предварителни наземни тестове в Тексас самолетът е разглобен, натоварен на транспортен самолет C-5 Galaxy и на 8 януари 1974 г. е доставен в авиобаза Едуардс, Калифорния, където се намира летателно-изпитателният център на ВВС на САЩ. Сравнителните изпитания на YF-16 и другият претендент в програмата LWF YF-17 ще се проведат изцяло там.

Първият YF-16 е сглобен отново и с него започват нова серия наземни изпитания, като се стига до скоростно рулиране по полосата. Едно от последните изпитания преди реалния първи полет.

Датата е 20 януари 1974 г., а в кабината на самолета е пилот-изпитател Фил Ойстрейкър. Както той ще си признае по-късно, намеренията му са при достигане на максимална скорост да издигне самолета на метър или два над земята, за да усети за малко машината в полет, след което да я приземи веднага. Плановете му се сбъдват, но по други причини. Достигайки скорост от около 130 възела (241 km/h) Ойстрейкър решава да изпробва управляемостта по крен, като едновременно с това вдигне носовата стойка. Възниква проблем с управлението на соплото и то се затваря, увеличавайки тягата. В същото време управлението се оказва доста чувствително и в първия момент летецът не успява да овладее машината, като възникват силни колебания по крен и тангаж. Десният хоризонтален стабилизатор се удря в пистата и Ойстрейкър решава, че е по-добре да издигне изтребителя във въздуха, отколкото да рискува да стои на земята. Скоростта е малка и излитането е трудно, но все пак YF-16 се издига и поема по кръга за кацане. Полетът продължава малко под шест минути. Повредите по прототипа са отстранени след кацането, а системата за управление е настроена по-добре.


Първият официален полет е извършен на 2 февруари 1974 г., като в кабината е отново Фил Ойстрейкър. Полетът продължава час и половина и е без никакви забележки. Три дни по-късно е премината звуковата бариера, а на 11 март е достигната скорост от М 2.

Статия в три части, за създаването на F-16 може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В
Следваща публикация
С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16
127 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

Президентът Радев с множество въпроси по сделката за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев постави множество въпроса пред правителството по сделката за F-16. Той направи това днес, 24 юли 2019 г., по време брифинг за медиите във връзка с ветото на сделката за придобиване на осем изтребителя F-16.

Примиерът Борисов: По-бързо да приключваме конкурсите, че да получим новата техника

Премиерът Бойко Борисов демонстрира ентусиазъм за бързо приключване на трите големи проекта за превъоръжаване и започването на получаването на нова бойна техника за Въоръжените сили. Това каза той днес, 9 август 2018 г. на закриването на съвместната военна тренировка Platinum Lion.

Меню