Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

41 прочитания

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

Решението на Япония било свързано най-вече със засилващата се китайска военна мощ, както и като реверанс към американския президент Тръмп, който настоявал за това Япония да купува повече американско оръжие, с цел ликвидиране на търговския дисбаланс между двете държави. Азиатската страна вече е поръчала 42 броя F-35A, които ще заменят F-4 и които трябва да бъдат получени до 2024 г.

Стойността на евентуалната сделка вероятно ще надхвръли с много 1 трилион йени (около $9 млрд.), но сумата е само за покупка на самите самолети, без съпътстващото оборудване и обучение.

Японското правителство смята да вземе официално решение по въпроса около средата на декември и да включи поръчката в плана за превъоръжаване от 2019 до 2023 г.

Новите 100 самолета ще са не само от конвенционалната версия F-35A, но и от версията със скъсено излитане и вертикално кацане F-35B. Новата поръчка ще замени най-старите F-15, които се смятат за безперспективни за модернизация.

Освен това правителството щяло да даде зелена светлина за преработка на поне един от вертолетоносачите от клас Izumo, с цел палубна експлоатация на F-35B. Финансовите рамки на тази програма, обаче са неизвестни.

Не е и ясно дали новите 100 самолета ще се сглобяват в Япония. В момента Mitsubishi Heavy Industries (MHI) има линия за крайно сглобяване на F-35A.

До момента японските ВВС са получили 10 броя F-35A, шест от които са сглобени от MHI.

Свързани теми

Предишна публикация
Египет желае да купи 10 броя AH-64E
Следваща публикация
Китай е получил всички свои Су-35
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Италия няма да купува повече F-35 и ще преразгледа настоящата сделка

Италия няма намерение да купува повече изтребители от следващо поколение F-35 и ще преразгледа настоящото споразумение. Това е съобщил министъра на отбраната на страната Елисабета Трента вчера, 6 юли 2018 г., по време на телевизионно интервю.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Меню