Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет

126 прочитания

Първият Ми-38 предназначен за руските въоръжени сили изпълни своя дебютен полет на 23 ноември 2018 г. Полетът е преминал успешно и е бил проведен от заводското летище на Казанския вертолетен завод в Казан.

Първият полет на вертолета в режим висене е бил проведен на 3 ноември, полетът проведен 20 дни по-късно е по пълния профил.

Вертолетът, който носи означението Ми-38Т, е една от двете машини, които руското МО поръча през миналата година. Те са предназначени за провеждане на войскови изпитания, в рамките на които руските въоръжени сили ще преценят дали машината удовлетворява военните им необходимости. Ако изпитанията са задоволителни може да последват реални поръчки на по-голяма серия. Основният интерес на военните към Ми-38 е в ролята му на вертолет за медицинска евакуация и вертолет за РЕБ.

Първият Ми-38Т ще премине през кратка заводска изпитателна програма, преди да бъде предаден на въоръжените сили през 2019 г. Вторият вертолет от същия тип също трябва да бъде предаден в рамките на следващата година.

Програмата Ми-38, която оригинално е замислена да замести супер успешното семейство Ми-8, се точи повече от 30 години. Първият полет на вертолета бе през декември 2003 г., но изпитателната програма се проточва и машината получава ограничен цивилен типов сертификат за летателна годност в края на 2015 г., който обаче не разрешава полети с пасажери. Пълната цивилна сертификация на 15-тонния вертолет е все още на хоризонта.

Свързани теми

Предишна публикация
TAP Air Portugal получи първия A330neo
Следваща публикация
Полетя вторият прототип на Gripen E
126 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Турция разработва по-тежък боен вертолет

Турция ще разработи по-тежък боен вертолет от сега строения TAI T129 ATAK. Това заяви Исмаил Демир, председател на турския борд за управление на военната индустрия (SSM).

Airbus Helicopters вижда пазар за близо 22 000 нови вертолета

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopter вижда пазар за почти 22 000 нови вертолета в цивилния и парацивилния пазар (правоохранителни органи, търсене и спасяване и медицинска евакуация). Машините ще бъдат продадени в следващите 20 години.

Меню