Полша подписа за четири AW101

522 прочитания

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

Стойността на договора е приблизително €380 млн., като в цената влизат не само самите вертолети, но и обучение за летателния и технически персонал, както и логистичен пакет. Всички доставки ще бъдат извършени до 2022 г.

Полша обяви преди три седмици, че се спира на AW101 за заместник на Ми-14, когато бе и подписано офсетно споразумение на стойност от €90 млн.

Страната имаше изискване за осем наземно базирани тежки вертолети за борба с подводниците и бойно търсене и спасяване. Не става ясно дали в договора е залегнала опция за покупка на още четири вертолета.

През 2015 г. Полша сключи договор с Airbus Helicopters за покупка на 50 броя H225M, които да бъдат използвани за разнообразни задачи, включително и за задачата за борба с подводници. Машините трябваше да се сглобяват в Полша.

Сделката тогава бе критикувана за високата ѝ цена, но в полските медии сега се появиха критики, че купените AW101 са изключително скъпи на фона на H225M. Трябва да се отбележи обаче, че Полша днес купува най-високия клас вертолет за борба с подводниците.

През октомври 2016 г. страната анулира проекта, тъй като не се споразумя с Airbus Helicopters за офсетното споразумение и реши да разбие големия проект за подмяна на почти целия вертолетен парк на страната на по-малки проекти степенувани по спешност.

В началото на 2017 г. Полша обяви, че тръгва на спешна покупка на вертолети за специалните сили на страната и морски вертолет, който да се използва за борба с подводници и търсене и спасяване, който да замени Ми-14. Търсеха се по осем машини от вид.

През този януари бе обявено, че за специални операции ще се използва S-70i Black Hawk и бяха поръчани четири вертолета.

AW101 се експлоатира от въоръжените сили или от правителствени оператори в няколко страни, включително Великобритания, Канада, Туркменистан, Саудитска арабия, Португалия, Норвегия, Нигерия, Япония, Италия, Дания и Алжир.

Свързани теми

Предишна публикация
Почина главният конструктор на Ил-76
Следваща публикация
Полетя първият ACJ319neo
522 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватска купува два UH-60 Black Hawk

Хърватска има намерение да купи два транспортни вертолета Sikorsky UH-60M Black Hawk. Това се вижда в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Два Ми-17 гасят цял ден пожара в Кресненското дефиле

Военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили днес, 25 август 2017 г., продължиха да помагат в овладяването на огнената стихия в землищата на селата Мечкул и Ощава, община Симитли. Това съобщиха от МО.

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

Меню