Полетя вторият прототип на Gripen E

39 прочитания

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Полетът е започнал в 09,50 часа, а изтребителят е излетял от заводското летището на Saab в Линчопинг, Швеция, с пилот Робин Нордландер.

„Хората мислят, че да си тестов пилот е най-вълнуващата работа в света и така трябва да бъде. Да се лети на Gripen E е толкова лесно, дори на първи полет. Полетът беше толкова плавен, а 39-9 е истинско удоволствие за пилота. Очаквам отново да съм във въздуха с него, за да тествам новите системи“, каза Робин Нордландер, експериментален тестов пилот на Saab.

По време на полета, който продължи 33 минути, пилотът изпълни серия от проверки, за да потвърди полетните характеристики и различните тестови критерии, като софтуера, жизнеосигуряващата система и комуникационната системата.

„Много е удовлетворяващо да видим втория Gripen E да се присъединява към тестовата програма по план. Този нов самолет ни позволява да разширим дейностите по изпитване като в по-голяма степен тестваме функционалността на бордовите системи. В същото време с два самолета ние повишаваме цялостната скорост на тестване. Програмата бележи добър напредък и привлича интерес, тъй като потребителите, а и не само те, искат да видят и научат повече какви способности ще даде Gripen E на техните пилоти“, каза Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab.

Следващата фаза в тестовата програма за Gripen E с борден номер 39-9 е изпитването на тактическите системи и сензорите.

Общо Saab планира да задейства три прототипа в изпитанията на Gripen E. Първият прототип (39-8) полетя през юни 2017 г. Планира се първите серийни самолети Gripen E да бъдат предадени на шведските и бразилските ВВС в края на 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет
Следваща публикация
Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.
39 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…
Меню