Полетя вторият прототип на Gripen E

41 прочитания

Вторият прототип на изтребителя Gripen E, с борден номер 39-9, изпълни своя първи полет днес, 26 ноември 2018 г. Това съобщават от компанията производител Saab.

Полетът е започнал в 09,50 часа, а изтребителят е излетял от заводското летището на Saab в Линчопинг, Швеция, с пилот Робин Нордландер.

„Хората мислят, че да си тестов пилот е най-вълнуващата работа в света и така трябва да бъде. Да се лети на Gripen E е толкова лесно, дори на първи полет. Полетът беше толкова плавен, а 39-9 е истинско удоволствие за пилота. Очаквам отново да съм във въздуха с него, за да тествам новите системи“, каза Робин Нордландер, експериментален тестов пилот на Saab.

По време на полета, който продължи 33 минути, пилотът изпълни серия от проверки, за да потвърди полетните характеристики и различните тестови критерии, като софтуера, жизнеосигуряващата система и комуникационната системата.

„Много е удовлетворяващо да видим втория Gripen E да се присъединява към тестовата програма по план. Този нов самолет ни позволява да разширим дейностите по изпитване като в по-голяма степен тестваме функционалността на бордовите системи. В същото време с два самолета ние повишаваме цялостната скорост на тестване. Програмата бележи добър напредък и привлича интерес, тъй като потребителите, а и не само те, искат да видят и научат повече какви способности ще даде Gripen E на техните пилоти“, каза Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab.

Следващата фаза в тестовата програма за Gripen E с борден номер 39-9 е изпитването на тактическите системи и сензорите.

Общо Saab планира да задейства три прототипа в изпитанията на Gripen E. Първият прототип (39-8) полетя през юни 2017 г. Планира се първите серийни самолети Gripen E да бъдат предадени на шведските и бразилските ВВС в края на 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет
Следваща публикация
Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.
41 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale

Индийските ВВС оказват сериозен натиск за придобиването на още 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, след като миналата есен страната подписа за същото количество. Това съобщава индийския вестник Times of India.

Меню