Латвия поръча четири UH-60

32 прочитания

Латвия е подписала договор за доставка на четири транспортни вертолети UH-60M Black Hawk за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Изданието е цитирало Янис Гарисонс, главен секретар на латвийското МО, който е заявил, че договорът е бил подписан през септември.

Стойността на сделката е приблизително €175 млн., като в нея се включва оптико-електронна обзорна система Talon за всички вертолети, резервни части, обучение, поддръжка и други.
Първият вертолет ще бъде доставен през 2021 г., но за сега не е ясно в какъв темп ще бъдат доставени те.

Латвийските ВВС в момента разполагат само с един транспортен самолет Ан-2Т, един учебен вертолет Ми-2 и четири вертолета Ми-8МТВ-1, които се използват за транспортни задачи и за задачи по търсене и спасяване. Новопоръчаните UH-60M ще заместят вертолетите Ми-8.

Латвия ще стане четвъртия клиент на UH-60M в Европа след Хърватска (вертолетите са подарени), Словакия и Швеция.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия обяви своите F-35A за частично боеготови
Следваща публикация
Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Унгария ремонтира и модернизира Ми-24 в Русия

Осем унгарски щурмови вертолета Ми-24В/П в момента преминават през ремонт и модернизация в 419-ти авиоремонтен завод намиращ се в Санкт Петербург. Това съобщава IHS Janes.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Меню