Латвия поръча четири UH-60

34 прочитания

Латвия е подписала договор за доставка на четири транспортни вертолети UH-60M Black Hawk за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

Изданието е цитирало Янис Гарисонс, главен секретар на латвийското МО, който е заявил, че договорът е бил подписан през септември.

Стойността на сделката е приблизително €175 млн., като в нея се включва оптико-електронна обзорна система Talon за всички вертолети, резервни части, обучение, поддръжка и други.
Първият вертолет ще бъде доставен през 2021 г., но за сега не е ясно в какъв темп ще бъдат доставени те.

Латвийските ВВС в момента разполагат само с един транспортен самолет Ан-2Т, един учебен вертолет Ми-2 и четири вертолета Ми-8МТВ-1, които се използват за транспортни задачи и за задачи по търсене и спасяване. Новопоръчаните UH-60M ще заместят вертолетите Ми-8.

Латвия ще стане четвъртия клиент на UH-60M в Европа след Хърватска (вертолетите са подарени), Словакия и Швеция.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия обяви своите F-35A за частично боеготови
Следваща публикация
Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Работник пострада в ТЕРЕМ „Летец”

Работник е пострадал при наземни изпитания в авиоремонтното предприятие ТЕРЕМ „Летец”, намиращо се в Северния район на летище София. Инженерът е пострадал при работа по вертолет Ми-24В от състава на българските ВВС.

Чехия ще купува военни вертолети от САЩ

Чехия ще избира между два американски модела в конкурса си за нов многоцелев военен вертолет. Това е съобщил премиерът на страната Андрей Бабиш.

Аварира Ми-171 на македонската полиция

Транспортен вертолет Ми-171Е от състава на вертолетния отряд към македонската полиция е аварирал днес, 4 май 2020 г., на летище Скопие. Няма загинали.

Меню