Израел се отказва от V-22 Osprey

53 прочитания

Израелските ВВС спират да разглеждат конвертоплана V-22 Osprey, като потенциална платформа за изпълнение на специални задачи. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници в израелското МО.

Израелските военни вече няколко години провеждаха оценка на конвертоплана, но в крайна сметка са заключили, че машината не може да изпълнява част от задачите, с които днес са натоварени вертолетите Sikorsky CH-53.

През януари 2014 г. Държавният департамент на САЩ уведоми Конгреса за потенциалната сделка за шест V-22 на стойност $1,14 млрд. Еврейската държава си запазваше и опции за още шест машини.

До сделка обаче не се стигна, заради бюджетни ограничения в Израел и въпреки американската оферта да намали цената на сделката с близо $400 млн. Високата цена на машината и техническите трудности в експлоатацията ѝ са създали сериозна съпротива в израелските въоръжени сили.

Израелските ВВС днес експлоатират около 26 броя от тежките вертолети CH-53. Машините са доставяни в края на 60-те и началото на 70-те години. Вертолетите са преминали през множество модернизации и удължавания на ресурса, като последното е по програмата Yas’ur-2025. Някои от вертолетите от този тип вече са натрупали над 10 000 часа във въздуха и не се очаква да бъдат заменени в следващите 10 години.

Израел в момента разглежда възможността да поръча CH-53K или CH-47F в качеството им на нови тежки транспортни машини, които също така да се използват за специални операции. Това решение, обаче не се чака в близките години.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus купува мажоритарен дял в програмата CSeries
Следваща публикация
Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Израел призна, че е разрушил строящ се сирийски ядрен реактор през 2007 г.

Израел призна, че през септември 2007 г. е разрушил строящ се ядрен реактор в Сирия, който е щял да се използва за създаване на атомно оръжие. Израелската акция бе известна, но до сега страната официално не потвърждаваше участието си.

Меню