Италия обяви своите F-35A за частично боеготови

34 прочитания

Италианските ВВС обявиха изтребителите си F-35A за достигнали начално ниво на бойна готовност. Това стана на 30 ноември 2018 г.

Италианските ВВС са първите в Европа, които достигат първоначално ниво на бойна готовност (Initial Operating Capability – IOC) с типа. Страната планира да се сдобие с 90 броя F-35, като ВВС ще получат 60 броя F-35A и 15 броя F-35B. Морската авиация ще получи останалите 15 броя от вертикално кацащите F-35B.

Фактът, че Италия е достигнала до първоначално ниво на бойна готовност бе обявено от командира на ВВС на страната генерал Алберто Росо, като той е подчертал, че това е важен момент в развитието на военната авиация там.

До момента Италия е получила 10 F-35A и един F-35B, като два самолета от модела А и единственият от модела В се намират в САЩ, а останалите F-35A са в Италия.

До момента за частично боеготови са обявени F-35A и F-35B в САЩ и F-35I в Израел.

В Италия F-35A/B трябва да заменят изтребителите-бомбардировачи Tornado, изтребителите-бомбардировачи AMX и вертикално излитащите и кацащи AV-8B Harrier.

Италия освен това разполага с линия за крайно сглобяване, както и с център за техническа поддръжка за F-35.

Въпреки всичко това, дошлото на власт, това лято, ново коалиционно правителство има големи резерви към проекта, включително и министърът на отбраната говореше за евентуално намаляване на поръчките.

През ноември стана ясно, че засега италианското правителство ще намали темпа на поръчки (от десет годишно на шест – седем), с което фактически ще разтегли плащанията по програмата максимално в бъдещето и ще отложи всякакви решения за крайния брой на самолети, които ще бъдат поръчани.

През 2012 г. Италия реши да намали заявените първоначално F-35 от 131 на 90 (60 броя F-35A и 30 броя F-35B). Тогава решението бе продиктувано от липса на пари.

Свързани теми

Предишна публикация
Покупката на изтребители е фарс
Следваща публикация
Латвия поръча четири UH-60
34 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в програмата K-FX/I-FX, която цели създаването на боен самолет от следващо поколение в партньорство в Южна Корея и местната компания KAI. Това съобщава Flightglobal.

ВВС на САЩ може да откажат 1/3 от F-35 ако цената на поддръжката не падне

ВВС на САЩ може да се откажат от 1/3 от потенциалното количество F-35A ако Lockheed Martin не намали цената за експлоатация на изтребителя с поне 38%. Това се казва в доклад на Пентагона с който разполага информационната агенция Bloomberg.

Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Меню