Черна гора получи последните два Bell 412

31 прочитания

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Машините са били приети на официална церемония на 10 септември 2018 г., на летището в столицата Подгорица. Двата вертолета Bell 412EPI са долетели от Прага, до където са били превозени по въздуха от завода на Bell в Канада.

На официалната церемония премиерът на Черна гора Душко Маркович е заявил, че новите вертолети ще се използват за разнообразни задачи в помощ на населението, включително търсене и спасяване, медицинска евакуация и пожарогасене от въздуха. Те ще се използват и за подобряване на условията за туристите, които посещават страната.

Договорът, който е на стойност от €30 млн., бе подписан на 30 януари 2018 г. и включва доставка на три вертолета Bell 412 – един употребяван Bell 412EP и два новопроизведени Bell 412EPI.

Употребяваната машина пристигна през април. Тя е произведена през 2002 г. и преди това е била експлоатирана от полицията на Ню Йорк за наблюдателни задачи, но сега ще се използва само за транспорт.

Черногорските ВВС в момента разполагат с шест изправни леки газотурбинни еднодвигателни вертолети SA341 Gazelle. Страната има още около осем машини от същия тип, които не се поддържат в изправно състояние.

Свързани теми

Предишна публикация
Свалянето на Ил-20 – новите факти
Следваща публикация
Тайланд поръчва допълнителни H225M
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи първия си вертолет H145M

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин прие официално първия двудвигателен вертолет H145M предназначен за сръбските ВВС. Това стана в завода на Airbus Helicopters в Донаувюрт.

ВМС получиха употребяван вертолет AS 365N3+

Българските ВМС са получили днес, 20 ноември 2019 г., употребяван двудвигателен вертолет AS 365N3+ Dauphin, който трябва да замести катастрофиралия през 2017 г. борд 902.

Bell очаква да продаде UH-1Y в Чехия

Американският вертолетостроител Bell очаква в близко време Чехия да подпише договор за доставка на 12 многоцелеви вертолети UH-1Y. Това съобщава IHS Jane’s.

Меню