Напрежение в словашкото правителство около покупката на F-16

31 прочитания

Словашкото МО заяви, че е подписало споразумения за покупката на F-16, но часове по-късно премиерът на страната ги обяви за невалидни и това разпали сериозно напрежение в коалиционното правителство, което управлява Словакия.

На 30 ноември 2018 г. МО на Словакия обяви, че са били подписани три споразумения по сделката за покупка на F-16. От съобщението на словашкото военно ведомство се разбира, че това са т.нар. „Letters of Offer and Acceptance” (LOA), които представляват фактическото писмено съгласие на словашката страна с американските условия по сделката.

Часове по-късно премиерът на страната Петер Пелегрини заяви, че споразуменията са невалидни, тъй като са били подписани зад гърба на правителството и не е имало становище и разрешение по тях от страна на финансовото министерство.

Словакия в момента се управлява от широко коалиционно правителство между лявата социал-демократична партия „Посока” (Smer-SD), от която е премиера Пелегрини, националистическата и евроскептична формация „Словашка национална партия” (SNS), от която е военният министър Петер Гаждош и партията на етническите унгарци в Словакия – Most–Híd.

Днес, 1 декември 2018 г., от словашкото МО излязоха с ново съобщение, в което се казва, че подписването на сделката за покупка на F-16 е прерогатив на правителството, а в петък са били подписани само предварителни споразумения, с което се опита да тушира напрежението.

Това не са първите искри, които прехвърчат между коалиционните партньори по сделката за F-16. В края на юни 2018 г. премиерът Пелегрини заяви, че не бърза с избора на нов изтребител и този избор трябва да бъде взет спокойно, след обективен анализ, обществен дебат и без външен натиск. Министър-председателят тогава заяви, че очаква изборът да бъде направен след лятото.

Още тогава бе ясно, че националистите от SNS, включително и председател на парламента Андрей Данко, който е председател и на партията, са твърдо зад избора на F-16.

Три седмици по-късно, на 11 юли 2018 г., словашкото правителство обаче обяви, че купува 14 броя F-16V за €1,589 млрд. Словакия избираше между американския изтребител и Gripen C/D. Офертата от САЩ бе предпочетена на база техническа оценка, въпреки че шведското предложение бе с половин милиард евро по-ниско.

Според словашките медии споровете по въпроса за покупката на F-16 се дължат на сериозно напрежение вътре в коалицията, като изборът на американския изтребител се смята за решение, зад което твърдо стоят само националистите, а останалите партии преглъщат в името на запазване на коалицията.

Двете основни опозиционни партии в Словакия, либералната „Свобода и солидарност” (SaS) и дясноцентристка консервативна „Обикновени хора и независими личности” (OĽaNO), веднага атакуваха правителството и призоваха премиера да освободи министъра на отбраната. Двете партии многократно критикуваха управляващата коалиция за процеса на избор на нов изтребител, като дори обвиниха правителството, че бави преговорите с цел удължаване на живота на словашките МиГ-29.

Управляващата коалиция има крехко мнозинство от 76-ма депутати в 150-местния словашки парламент и страда от ниско обществено доверие, което прави управлението чувствително на всякакви сътресения.

Свързани теми

Предишна публикация
Lion Air обмисля да се откаже от поръчката за Boeing 737 Max
Следваща публикация
Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Парламентът обсъжда доклада на „Комисията „Gripen“ (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 5 октомври 2017 г. доклада на Временната комисия за проучване на процедурата около избор на нов боен самолет за ВВС. Докладът бе представен вчера, но поради липса на време дискусиите бяха оставени за днес.

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Индонезия е подписала договора за Су-35

Русия и Индонезия са подписали договора за доставката на 11 многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава агенцията „Интерфакс”, цитирайки собствени източници в индонезийската столица Джакарта.

Меню