Tempest обира критики и въпроси във Великобритания

85 прочитания

Tempest, проектът за нов многоцелев изтребител, който Великобритания обяви през юли тази година, обира критики и въпроси в страната. За това съобщава Financial Times.

В рамките на изложението във Фарнбъроу, което се проведе в средата на юли 2018 г., британското Министерство на отбраната представи проекта Tempest. По него ще работи т.нар. „Team Tempest”, който се води от BAE Systems и включва още двигателостроителя Rolls-Royce, британския отдел на Leonardo, който се занимава с проектиране на авионика и сензори и европейската компания MBDA, която разработва авиационни оръжия.

Работата по Tempest върви в рамките на отпуснатите през 2015 г. £2 млрд. (€2,26 млрд.) за авангардни разработки в областта на бойната авиация.

Лейбъристката партия, която е опозиция на кабинета на Тереза Мей, вече заяви, че проектът не е нищо повече от пожелателно мислене и не е ясно как ще бъде платено за него, след като страната няма пари за поддръжка на наличния флот от бойни самолети и вертолети. Лейбъристите повдигат и въпроса за това, дали Великобритания ще може да поръча реално всички заявени 138 изтребители от пето поколение F-35B. В момента страната има твърда поръчка за само 48 машини.

Въпреки, че много малко е известно по техническите характеристики на Tempest, от Financial Times спекулират, че машината ще е значително по-тежка от сегашните F-35, което неминуемо ще се отрази на цената ѝ.

Според вестника, ако Великобритания реши да инвестира в Tempest, това е много вероятно да значи по-малки поръчки за F-35. Тази пролет бе съобщено, че страната разсъждава върху отказ от нови поръчки за F-35, за сметка на поръчка на още Eurofighter. Отказ от още поръчки за F-35, обаче може да значи и влошени отношения със САЩ.

Financial Times цитира Джъстин Бронк, британски военен анализатор, който смята, че е теоретично възможно страната да купи 138 броя F-35B и в същото време да финансира Tempest, но това трябва да стане, или в случай на сериозно увеличаване на военния бюджет, или за сметка на други проекти.

В момента финансовия министър на Великобритания Филип Хамънд е твърдо против увеличаване на военните разходи на страната, въпреки настояването от страна на военния министър Гавин Уилямсън.

Financial Times отбелязва, че е малко вероятно Великобритания да може да си позволи да разработи Tempest самостоятелно. Изданието припомня, че вече са водени предварителни разговори с Швеция за евентуално сътрудничество в програмата, но според Financial Times това едва ли ще е достатъчно.

Очаква се Великобритания да вземе финално решение за това дали да разработи Tempest през 2025 г., а серийното производство трябва да стартира през 2035 г., за да може към 2040 г. да започне пенсионирането на Eurofighter.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin изнася производството на F-16 в Индия, ако продаде изтребителя там
Следваща публикация
Boeing ще създаде MQ-25
85 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35

Министерство на отбраната на Великобритания не може да се ангажира с дългосрочни прогнози за бъдещата цена на изтребителя F-35, a евентуално покачване на разходите около този тип ще намали бъдещите поръчки. Това съобщава The Telegraph.

F-35B на Морската пехота влязоха в бой

Изтребителите от следващо поколение F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ са изпълнили първите реални бойни полети над Афганистан. Това е станало днес, 27 септември 2018 г.

Lockheed Martin отдаде многото производствени дефекти на F-35 на ниската забележимост

Джеф Бабионе, програмен директор на Lockheed Martin за F-35, е признал, че големият брой производствени дефекти при строителството на F-35 се дължат на сериозните изисквания за намаляване на забележимостта му. Това съобщава Defense News.

Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…
Меню