Американски сенатори отново планират да блокират доставката на F-35 в Турция

557 прочитания

Четирима американски сенатори са внесли за обсъждане проектозакон с който да се забрани доставката на F-35 на Турция, докато американското правителство не се убеди, че страната няма да получи зенитните системи С-400.

За тази финансова година действа подобна законова добавка, към бюджета на Пентагона, който забранява на американските въоръжени сили да харчат пари за доставката на F-35 в Турция, което фактически прави доставката на изтребителите невъзможна. Финансовата година в САЩ приключва на 30 септември 2019 г.

Сенаторите са както от Демократическата партия, така и от Републиканската партия. Според тях, Турция не може да разполага едновременно с F-35 и С-400.

„Перспективата Русия да има достъп до американски самолети и технологии в страна-членка на НАТО, каквато е Турция, е сериозен риск за националната и глобалната сигурност”, казва един от сенаторите, цитирани от Reuters.

Според друг от сенаторите, САЩ са много загрижени за сближаването на Турция и Русия, като авторитарното руско управление заплашвало американските интереси по света.

За момента няма никакви изгледи, че Турция ще се откаже от доставката на С-400, като първите комплекси се очакват в края на годината. Пак тогава трябваше да пристигнат и първите F-35.

Турската авиационна индустрия участва в производството на около 800 отделни елементи, системи и агрегати предназначени за F-35, но на много малко от тях тя е единствен производител, което дава известно спокойствие на САЩ, че изкарването на страната от програмата няма да ѝ се отрази много тежко.

Турските ВВС имат намерение да придобият 100 броя F-35A и се смята, че могат да се поръчат още около 20 броя F-35B, които да се използват от палубата на новият турски десантен кораби Anadolu.

Свързани теми

Предишна публикация
МО най-накрая избра доставчик на пиротехнически изделия
Следваща публикация
Wow Air спря полетите си
557 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Румъния е получила оферти за допълнителни F-16

Румъния е получила няколко оферти за допълнителни изтребители F-16 и в момента се водят преговори с потенциалните доставчици. Това е заявил румънският военен министър Михай Фифор в петък, 11 май 2018 г.

МиГ-29К аварира в Индия

Палубен изтребител МиГ-29К е аварирал при излитане от авиобазата Ганза, край индийския град Гоа. Машината е от състава на индийските ВВС, а пилотът се е катапултирал успешно.

Япония модернизира флота си от F-15

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за стартиране на модернизационна програма за японските изтребители F-15J. Цената на програмата е $4,5 млрд. и ще обхване общо 98 машини.

Меню