Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

54 прочитания

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Това е продиктувано най-вече от все по-нарастващата заплаха от Северна Корея и китайскатa морска експанзия. Япония не притежава самолетоносачи от капитулацията си в края на Втората световна война през 1945 г.

Преработката на вертолетоносачите от клас Izumo ще осигурява въздушна мощ на Япония в случай, че основните авиобази на страната са унищожени или при евентуален конфликт с Китай заради островите Сенкаку в Южнокитайско море.

Според източниците на Reuters, в момента сериозно се проучвала възможността за покупка на вертикално кацащите изтребители F-35B, както и за преработката на Izumo, която да позволи палубната експлоатация на типа.

През 2015 и 2017 г. японските ВМС получиха два вертолетоносача от клас Izumo. Официално корабите се водят „вертолетоносни разрушители” и имат пълна водоизместимост от 27 000 тона. Корабите могат да оперират с до 28 вертолета едновременно и да изпълняват задачи по търсене и спасяване, хуманитарни операции и задачи по борба с противниковите подводници.

Според източниците на Reuters и двата кораба са проектирани с идеята да могат да използват F-35B. Хангарите им са достатъчно големи, а асансьорът, който свързва хангара с полетната палуба е достатъчно голям за да поеме F-35B.

При евентуалното преработване на корабите ще се добави рампа за излитане, а местата за кацане на F-35B ще получат нова термозащитно покритие, което да предпазва палубата от горещите газове на двигателя на изтребителите. Планират се и други, по-дребни преработки.

Още с появата на вертолетоносачите от клас Izumo се подозираше, че размерите им позволяват и палубни операции с изтребителите F-35B.

Японският военен министър Итсунори Онодера е заявил, че правителството му разглежда различни опции за отбраната на страната, но все още няма конкретни стъпки към покупката на F-35B или преработката на Izumo.

Член 9 от японската конституция забранява на страната да води война, което ако се приема буквално трябва да забрани и притежанието на въоръжени сили. Япония обаче разполага с военни сили, чието официално предназначение е само и единствено самоотбрана.

Източниците на Reuters обясняват, че евентуалното придобиване на самолетоносачи може да повдигне въпроси от конституционно естество, което трябва да бъдат изяснени от правителството в скоро време.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus се готви да спре производството на A380
Следваща публикация
Boeing ще се опита да убеди бразилските власти в добрите си намерения спрямо Embraer
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Малайзия ще търси лек изтребител

Малайзия ще търси покупката на лек и евтин многоцелев изтребител, който да отговаря точно на настоящите и бъдещи нужди в областта на отбраната. Това съобщава IHS Jane’s.

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…

Индия поръчва още 10 Ка-31

Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

Меню