Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

52 прочитания

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Това е продиктувано най-вече от все по-нарастващата заплаха от Северна Корея и китайскатa морска експанзия. Япония не притежава самолетоносачи от капитулацията си в края на Втората световна война през 1945 г.

Преработката на вертолетоносачите от клас Izumo ще осигурява въздушна мощ на Япония в случай, че основните авиобази на страната са унищожени или при евентуален конфликт с Китай заради островите Сенкаку в Южнокитайско море.

Според източниците на Reuters, в момента сериозно се проучвала възможността за покупка на вертикално кацащите изтребители F-35B, както и за преработката на Izumo, която да позволи палубната експлоатация на типа.

През 2015 и 2017 г. японските ВМС получиха два вертолетоносача от клас Izumo. Официално корабите се водят „вертолетоносни разрушители” и имат пълна водоизместимост от 27 000 тона. Корабите могат да оперират с до 28 вертолета едновременно и да изпълняват задачи по търсене и спасяване, хуманитарни операции и задачи по борба с противниковите подводници.

Според източниците на Reuters и двата кораба са проектирани с идеята да могат да използват F-35B. Хангарите им са достатъчно големи, а асансьорът, който свързва хангара с полетната палуба е достатъчно голям за да поеме F-35B.

При евентуалното преработване на корабите ще се добави рампа за излитане, а местата за кацане на F-35B ще получат нова термозащитно покритие, което да предпазва палубата от горещите газове на двигателя на изтребителите. Планират се и други, по-дребни преработки.

Още с появата на вертолетоносачите от клас Izumo се подозираше, че размерите им позволяват и палубни операции с изтребителите F-35B.

Японският военен министър Итсунори Онодера е заявил, че правителството му разглежда различни опции за отбраната на страната, но все още няма конкретни стъпки към покупката на F-35B или преработката на Izumo.

Член 9 от японската конституция забранява на страната да води война, което ако се приема буквално трябва да забрани и притежанието на въоръжени сили. Япония обаче разполага с военни сили, чието официално предназначение е само и единствено самоотбрана.

Източниците на Reuters обясняват, че евентуалното придобиване на самолетоносачи може да повдигне въпроси от конституционно естество, което трябва да бъдат изяснени от правителството в скоро време.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus се готви да спре производството на A380
Следваща публикация
Boeing ще се опита да убеди бразилските власти в добрите си намерения спрямо Embraer
52 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът тежко критикува Lockheed Martin за програмата F-35

Шефът на общия програмен офис за F-35 в Пентагона, вицеадмирал Мат Уинтър, подложи производителя на изтребителя Lockheed Martin на тежка критика по отношение действията на компанията в последните месеци и обобщи, че не е доволен от видяното.

Полша ускорява подмяната на Су-22 и МиГ-29

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак е заяви, че планира да се ускори процеса по замяна на бойните самолети Су-22 и МиГ-29 с нов западен многоцелев изтребител. Това съобщава Flightglobal.

Сбогом, моя любов!

Всяко нещо, което има начало, има и край. В България кариерата на еднодвигателния реактивен изтребител…

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Меню