Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

53 прочитания

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Това е продиктувано най-вече от все по-нарастващата заплаха от Северна Корея и китайскатa морска експанзия. Япония не притежава самолетоносачи от капитулацията си в края на Втората световна война през 1945 г.

Преработката на вертолетоносачите от клас Izumo ще осигурява въздушна мощ на Япония в случай, че основните авиобази на страната са унищожени или при евентуален конфликт с Китай заради островите Сенкаку в Южнокитайско море.

Според източниците на Reuters, в момента сериозно се проучвала възможността за покупка на вертикално кацащите изтребители F-35B, както и за преработката на Izumo, която да позволи палубната експлоатация на типа.

През 2015 и 2017 г. японските ВМС получиха два вертолетоносача от клас Izumo. Официално корабите се водят „вертолетоносни разрушители” и имат пълна водоизместимост от 27 000 тона. Корабите могат да оперират с до 28 вертолета едновременно и да изпълняват задачи по търсене и спасяване, хуманитарни операции и задачи по борба с противниковите подводници.

Според източниците на Reuters и двата кораба са проектирани с идеята да могат да използват F-35B. Хангарите им са достатъчно големи, а асансьорът, който свързва хангара с полетната палуба е достатъчно голям за да поеме F-35B.

При евентуалното преработване на корабите ще се добави рампа за излитане, а местата за кацане на F-35B ще получат нова термозащитно покритие, което да предпазва палубата от горещите газове на двигателя на изтребителите. Планират се и други, по-дребни преработки.

Още с появата на вертолетоносачите от клас Izumo се подозираше, че размерите им позволяват и палубни операции с изтребителите F-35B.

Японският военен министър Итсунори Онодера е заявил, че правителството му разглежда различни опции за отбраната на страната, но все още няма конкретни стъпки към покупката на F-35B или преработката на Izumo.

Член 9 от японската конституция забранява на страната да води война, което ако се приема буквално трябва да забрани и притежанието на въоръжени сили. Япония обаче разполага с военни сили, чието официално предназначение е само и единствено самоотбрана.

Източниците на Reuters обясняват, че евентуалното придобиване на самолетоносачи може да повдигне въпроси от конституционно естество, което трябва да бъдат изяснени от правителството в скоро време.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus се готви да спре производството на A380
Следваща публикация
Boeing ще се опита да убеди бразилските власти в добрите си намерения спрямо Embraer
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Япония търси нов боен вертолет

Япония е започнала процес по избор на нов боен вертолет, който да замести сега използваните щурмови машини AH-1S. Страната вече е изпратила запитване за информация (RFI).

Чехия подписа за 24 броя F-35

Вчера, 29 януари 2024 г., Чехия подписа договор за придобиване на 24 броя многоцелеви изтребителя…
Меню