Холандия купува още девет F-35

537 прочитания

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

Според калкулациите на холандското МО, които са били изпратени до парламента на страната, покупката на девет F-35A ще излезе €1,016 млрд., като отделно са заделени €143 млн. за покриване на евентуални промени в цената на изтребителите. Парите са само за самите изтребители.

Покупката на деветте F-35A трябва да стане от бюджетните излишъци на Холандия, като парите трябва да се похарчат в рамките на годината.

Холандското МО е дало и калкулация за това, колко ще струва допълнително експлоатацията на деветте допълнителни F-35. Сумата е €43 млн. за 2023 г., €93 млн. за 2024 г. и €97 млн. за 2025 г.

Холандия, която замества своите F-16 MLU с F-35, първоначално планираше да купи 85 изтребителя от следващо поколение, но в последствие сви бройката до едва 37, поради високата цена за придобиване и експлоатация. През тази година стана ясно, че увеличаващия се военен бюджет на страната ще позволи бройката да се повиши на няколко транша и в идеалния случай трябва да достигне до 67.

Ако холандския парламент одобри покупката на още девет машини, холандските ВВС ще се сдобият с 46 броя. В момента в експлоатация се намират 68 броя F-16A/B MLU.

Свързани теми

Предишна публикация
Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS
Следваща публикация
Депутати се запознаха с тренажора на PC-9M в Долна Митрополия
537 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нова порция скандали около белгийския изтребителен конкурс

Белгийският вестник De Standaard публикува доклад на белгийското МО от 2015 г. в което се вижда, че страната фаворитизира покупката на F-35 и смята да проведе формален конкурс, който да официализира избора. Това е поредният скандал, който избухва около процеса на избор на нов изтребител в Белгия.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

Меню