Филипините купуват нови военни вертолети

50 прочитания

ВВС на Филипините ще се сдобият с нови вертолети UH-60 и ударни машини T129 от Турция. Това е заявил военният министър на страната Делфин Лорензана.

Вертолетите ще бъдат купени в рамките на програмата за превъоръжаване на Филипините. Според военния министър, моделите са вече избрани, като предстоят преговори за точните условия по доставката.

През февруари тази година Филипините се отказаха от покупката на 16 броя Bell 412, след като Канада започна да налага условия за експлоатацията на тези машини, поради системното нарушаване на човешките права в страната.

Филипинските ВВС са провели проучване и са решили, че най-оптимална е покупката на 16 броя UH-60 Black Hawk, но не е ясно дали ще става въпрос за новопроизведени вертолети или по-вероятно за употребявани машини.

Също така е било решено, че турския щурмови вертолет T129 ще замести леките бойни вертолети MD 520, които са в експлоатация в момента. Според филипинския военен министър, ще бъдат купени между осем и десет машини от този тип, в зависимост от наличните пари.

Ако сделката за T129 се финализирa, то страната ще стане вторият експортен клиент на типа след Пакистан.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС се похвалиха, че са върнали Ан-2 във въздуха
Следваща публикация
Словакия официално подписа за покупката на F-16V
50 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия поръчва още 10 Ка-31

Индия поръчва още 10 вертолета за далечно радиолокационно откриване Ка-31. Това решение е било взето в началото на месеца и за него съобщава Jane’s.

Кения поръча C-27J и AW139

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Анализ в 24-та авиобаза

На 15 януари 2021 г. на летище Крумово се проведе годишен анализ на дейността на…
Меню