Словакия официално подписа за покупката на F-16V

69 прочитания

След фалстарта от преди две седмици, днес, 12 декември 2018 г., Словакия официално подписа договор за покупката на 14 многоцелеви изтребители F-16V.

Сделката бе подписана от военния министър на Словакия Петер Гаждош и от вицепрезидента на Lockheed Martin Ана Уговски. На подписването са присъствали и премиерът на страната Петер Пелегрини и заместник държавният секретар на САЩ Джон Съливан.

Реално са били подписани три отделни споразумения по програмата FMS, които включват доставка на самолетите, обучение на персона, необходимото оборудване за тяхната експлоатация, въоръжение и логистика за две години.

Словакия ще получи 12 едноместни F-16 Block 70/72 и два двуместни самолета от същия тип. Първите четири машини ще пристигнат в края на 2022 г., а останалите 10 ще бъдат доставени през 2023 г. През обучение ще преминат 22 пилоти и 150 души инженерен и технически персонал.

Точната стойност на сделката, обаче не бе обявена. През юли 2018 г., когато Словакия избра F-16, правителството на страната заяви, че сделката ще е на стойност от €1,589 млрд. В днешното си слово, словашкият премиер Пелегрини е заявил, че сделката е на стойност от над €1,6 млрд.

В същото време, министърът на финансите Петер Кажимир, който също е присъствал на подписването, е отказал да назове точната сума на договорите, но е заявил, че основната част от нея ще бъде изплатена в следващите три години, за да се минимизират рисковете от промени във валутните курсове и оскъпявания, при теглене на кредити.

Една от основните опозиционни партии в страната, дясноцентристка консервативна „Обикновени хора и независими личности” (OĽaNO), е заявила, че подкрепя решението на правителството да купи нови изтребители, но е отбелязала, че е могло да се вземе далеч по-ефективно, от финансова гледна точка, решение, което да спести на страната стотици милиони евро.

На 30 ноември 2018 г. словашкото МО подписа същите тези споразумения, но още на следващия ден премиерът Пелегрини ги обяви за невалидни, тъй като не са били съгласувани по каналния ред, което разпали малка правителствена криза в коалиционния кабинет на Словакия. 12 дни по-късно, обаче тези противоречия явно са изгладени.

Подобни резки промени в решенията на премиера се наблюдаваха и лятото. Първо той заяви, че няма да бърза с решението за това кой да е новият изтребител и иска то да се вземе след широк консенсус и обсъждане и без външен натиск, но три седмици по-късно американския F-16V бе избран.

Изборът на F-16 не минава без критики, заради високата цена и непрозрачните процеси, при които той бе посочен за победител, както отбелязват местни анализатори.

Свързани теми

Предишна публикация
Филипините купуват нови военни вертолети
Следваща публикация
Правителството даде още почти 59 млн. лева за ВВС
69 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Модернизацията на индийските Mirage 2000 среща нови трудности

Процесът по модернизация на индийските изтребители Mirage 2000 среща нови трудности, след като забавянията в програмата доведоха до това, че доставеното от Франция оборудване е вече с изтекла гаранция, а никой в Индия не иска да плаща да поддръжката му. Това съобщава “Defense News”.

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Lockheed Martin се похвали, че новият завод за F-16 е почти готов

Новият завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина (на снимката), в който ще се възстанови производството на F-16 е вече почти завършен. Това се казва в съобщение на компанията до медиите, което бе разпространено днес, 14 февруари 2019 г.

МиГ-21 се разби в Румъния

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.…
Меню