Чехия ще купува военни вертолети от САЩ

734 прочитания

Чехия ще избира между два американски модела в конкурса си за нов многоцелев военен вертолет. Това е съобщил премиерът на страната Андрей Бабиш.

Бабиш е казал, че в момента се разглеждат два опции от две американски компании, като за Чехия ще е много важно да получи най-добрите възможни цени. Чешкият министър-председател не е конкретизирал между кои типове ще бъде избора, но според чешката преса се касае за избор между Bell UH-1Y и Sikorsky UH-60M.

Чехия е отделила 12 млрд. чешки крони (€470 млн.) за покупка на 12 вертолета, заедно със съпътстващото им оборудване. От машините ще се иска да са въоръжени и те ще заменят сега наличните чешки щурмови вертолети Ми-24 и ще допълват транспортните Ми-171Ш.

Заместник-министърът на отбраната на Чехия Якоб Ландовски е заявил за местния вестник Pravo, че Чехия не е купувала скоро оръжия от САЩ, което било и причината да се водят директни преговори с две американски компании и да се изключат европейските вертолетостроители.

През 2017 г. Чехия стартира конкурс за доставка на 12 многоцелеви вертолети, като накрая в него бяха останали две опции – UH-1Y и италианският AW139M. Бюджетът тогава беше наполовина – 6 млрд. крони и в началото на 2018 г. конкурсът беше прекратен, тъй като заделените финанси не достигаха.

Свързани теми

Предишна публикация
Сръбското МВР купува H215
Следваща публикация
ВВС отново търси да купи Bambi Bucket
734 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия ще преговаря за F-35

Чешката република е поредната европейска страна, която заяви сериозно намерение да придобие изтребители от пето…

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

Швеция може да спре експлоатацията на NH90

Шведският министър на отбраната Петер Хулквист е заявил за Шведското национално радио, че ако парламентът на страната не оптусне още средства за експлоатация на вертолетите HKP-14 (местното название на NH90) полетите с част от тях ще бъдат прекратени.

Меню