Чехия ще купува военни вертолети от САЩ

734 прочитания

Чехия ще избира между два американски модела в конкурса си за нов многоцелев военен вертолет. Това е съобщил премиерът на страната Андрей Бабиш.

Бабиш е казал, че в момента се разглеждат два опции от две американски компании, като за Чехия ще е много важно да получи най-добрите възможни цени. Чешкият министър-председател не е конкретизирал между кои типове ще бъде избора, но според чешката преса се касае за избор между Bell UH-1Y и Sikorsky UH-60M.

Чехия е отделила 12 млрд. чешки крони (€470 млн.) за покупка на 12 вертолета, заедно със съпътстващото им оборудване. От машините ще се иска да са въоръжени и те ще заменят сега наличните чешки щурмови вертолети Ми-24 и ще допълват транспортните Ми-171Ш.

Заместник-министърът на отбраната на Чехия Якоб Ландовски е заявил за местния вестник Pravo, че Чехия не е купувала скоро оръжия от САЩ, което било и причината да се водят директни преговори с две американски компании и да се изключат европейските вертолетостроители.

През 2017 г. Чехия стартира конкурс за доставка на 12 многоцелеви вертолети, като накрая в него бяха останали две опции – UH-1Y и италианският AW139M. Бюджетът тогава беше наполовина – 6 млрд. крони и в началото на 2018 г. конкурсът беше прекратен, тъй като заделените финанси не достигаха.

Свързани теми

Предишна публикация
Сръбското МВР купува H215
Следваща публикация
ВВС отново търси да купи Bambi Bucket
734 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Македония ремонтира полицейските си Ми-17 в Сърбия

Македония ремонтира два вертолета Ми-171Ш в сръбския авиоремонтен завод „Мома Станойлович”, който се намира в авиобаза Батайница, край Белград. Това съобщава руската аналитична организация ЦАСТ, позовавайки се на своя сръбски кореспондент Светозар Йоканович.

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

А109К-2 на Кончето в Пирин

Хеликоптер А109К-2 на авиационния оператор „Хели Ер“ изпълни превоз на товари на външно окачване на 2760 метра надморска височина в Пирин.

Меню