ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

235 прочитания

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

Вертолетът преминава през капитално-възстановителен (КВР) ремонт, който бе изпълнен в ТЕРЕМ „Летец”. Машината бе облетян и приет от ВВС по-рано през седмицата, а днес прелетя от София в Крумово.

Вертолетът Ми-24В е с борден номер 143 ( заводски номер 150725) и е произведен в началото на 1986 г. След преминалия КВР машината има междуремонтен ресурс от 1000 часа или седем години, а общият ѝ технически ресурс е удължен на 35 години. Тоест ще може да лети до началото на 2021 г., освен ако не изчерпа ресурса си по часове.

Вертолетът се ремонтира по рамково споразумение от 2014 г., което покрива ремонта и удължаването на ресурса на шестте Ми-24В, които са в състава на ВВС. Първият вертолет по този договор (борд 142) бе предаден на ВВС през ноември 2015 г.

За съжаление в бюджета за 2018 г. няма заложени пари за ремонт на трети вертолет Ми-24, което значи, че следващ вертолет може да се вкара за ремонт най-рано през 2019 г., ако има пари в бюджета за по-следващата година или ако се направи нещо с бюджетния излишък в края на следващата година.

В същото време вертолетите Ми-24В са доставяни през 1986 г., което значи, че с удължаване от 35 години няма да могат да летят много дълго и ще трябва да се търси удължаване до 40 години.

Така или иначе, наличието на цели два изправни щурмови вертолета Ми-24 е събитие за днешните ВВС. Такова количество изправни машини не е имало от повече от 10 години, като трябва да отбележим, че между януари 2010 и ноември 2015 г. ВВС нямаха вертолети от този тип в летателно състояние.

Снимка: Ангел Александров

Свързани теми

Предишна публикация
Бригаден генерал Лалов се опасява, че недостатъчния ресурс ще доведе до сериозни проблеми
Следваща публикация
Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж
235 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Граф Игнатиево – реактивното начало

Днешната 3-та авиобаза Граф Игнатиево празнува на 17 март, а датата е свързана с указа за създаването на 10-а изтребителна авиодивизия. Разбира се, летището има история и от преди това, за което може да прочетете тук. А, за това, как започва реактивният период на летището, може да прочетете в настоящия текст.

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Меню