Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас

74 прочитания

Ако България избере F-16, то неговият производител Lockheed Martin ще започне да развива дрон технологии у нас. Това се казва в прессъобщение, което разпространиха днес, 17 декември 2018 г., от компанията.

“Lockheed Martin ще създаде възможност за младите български инженери и учени да се включат в разработването на безпилотни самолети и други автономни системи от най-ново поколение с търговско и с военно предназначение.
Като част от развитието на партньорства с българската индустрия и образователни институции, на първо време Lockheed Martin дава възможности за включването им при поддръжка и ремонтни дейности, но компанията е ориентирана и към бъдещето. Lockheed Martin установи, че България има експертиза и в сферата на безпилотните технологии. В резултат на партньорството с най-голямата компания за отбрана и космически технологии в света, това може да донесе значителни ползи”, се казва в съобщението.

Това е първата реална конкретика, която Lockheed Martin дават по отношение на евентуалното индустриално сътрудничество, което ще предложат на България в рамките на евентуалната покупка на нов боен самолет за ВВС.

В прессъобщението бе включена и илюстрация на малкия дрон Indago, който компанията произвежда и който има цивилни и парацивилни приложения. От това може да се предполага, че предложението на компанията ще е свързано именно с разработка на подобни малки дронове с цивилно приложение.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing и Embraer уточниха детайли за съвместното си предприятие
Следваща публикация
Летище Пловдив с нов директор
74 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Премиерът Борисов с нова порция откровения около изтребителите

Премиерът Бойко Борисов даде днес, 4 октомври 2017 г., пресконференция, чиято основна тема бе конфликта му с президента Радев. Очаквано, част от изказванията му бяха свързани с проекта за придобиване на нов изтребител, като той отново даде разнопосочни сигнали по темата.

Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16

Посланикът на САЩ Ерик Рубин не пропусна да подчертае, че съседите на България, които са членки на НАТО, експлоатират F-16, но каза, че изборът на нов изтребител е българско решение. Това каза той днес, 13 юни 2018 г., по време на публична лекция във Военната академия „Г. С. Раковски“, цитиран от БТА.

Меню