Примитивни дронове за болезнени удари

2K прочитания

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

В така нареченият Сирийски павилион, пълен с бойни трофеи от Сирия, имаше и малка част, посветена на авиацията, където бяха представени множество безпилотни апарати.

Въпреки, че са изработени в примитивни условия, едва ли не „на коляно“, с помощта на новите технологии за управление и автономна високоточна навигация, те се превръщат в опасно средство за нанасяне на удари срещу слабозащитени цели с малки бомби – както по време на война, така и при терористични актове. Използването на дронове е отбелязвано многократно по време на битките срещу силите на „Ислямска държава“ в Ирак през изминалите две или три години. След това обаче въоръжената сирийската опозиция от провинция Идлиб издигна използването на самоделните БЛА срещу руски военни обекти в Сирия на съвсем ново ниво, където дори и малкия успех във военен план може да има огромен политически отзвук.

Какво е новото при техниците на самоделни БЛА от Идлиб – на първо място те пускат в употреба на апарати от самолетен тип с голяма далечина на полета, използвани в групи, за да могат да пробият противовъздушната отбрана на авиобазата Хмеймим до град Латакия и морската база в Тартус, използвани от руските военни. Първата атака срещу Хмеймим на 31 декември 2017 г. определено е била успешна. Има поразени руски самолети с жертви. Строгото информационно затъмнение от руското МО след удара, който в началото се отричаше да е бил нанесен по въздух, не дава възможност все още да се оцени истинският мащаб на пораженията, нанесен от БЛА, пуснали своите бомби в Хмеймим. По официални данни на руските военни, тази атака е била с минохвъргачки, при която има двама убити. Според публикация в руския вестник „Коммерсантъ“ от 3 януари, при нападението са били унищожени като минимум седем руски военни самолета. От военното министерство отрекоха тази информация. По-късно беше публикувана снимка, направена от руски журналист, на повреден фронтови бомбардировач Су-24М, но и досега няма яснота какви точно са били руските загуби от нападението, но явно те са било доста болезнени. След това е организирана ефективна защита, но това ще е обект на следваща статия.

През нощта на 6 януари 2018 г. е проведена втората масова атака с общо 13 БЛА срещу базите Хмеймим и Тартус, пуснати според данни на вестник „Коммерсант“ от ислямисткото движение „Архар аш-Шам“. Десет от тях нападат Хмеймим и други три Тартус. Стартовата площадка се е намирала в района Муззаара в югозападната част на така наречената зона за деескалация в провинция Идлиб.

Общо седем са свалени (от зенитно-оръдейни комплекси „Панцирь-С1“), а шест са неутрализирани с помощта на радиоелектронни смущения, като три падат на земята и са намерени в относително цял вид.

Нападенията продължават и през следващите месеци. Само за един месец – от средата на юли до средата на август по данни на руските военни има унищожени 45 дрона от системата за ПВО на Хмеймим – поразени от зенитни ракети и свалени с използване на системи за радиоелектронно противодействие.

Устройството на самоделните ударни дронове
И така, какво стана ясно, повече или по-малко от беседата с капитана. На първо място това е технологията на изработката на тези БЛА – стара и добре известна, използвана при големи авиомодели. Тя дава възможност да се организира масово производство дори в малък цех, снабден с базови машини за дървообработка. Носещите елементи от конструкцията на планера се изработват от шперплат, а всичко друго е от стиропор. Шперплатовите елементи имат различна дебелина, като са изработени по шаблон и са достатъчно прецизно изрязани на машина, а не ръка. Такива машини са лесно достъпни и качеството на изработка е на носещите елементи е достатъчно добро, но въпреки това офицерът от ВКС държеше да отбележи, че това е признак на помощ и намеса от високотехнологична по-висша сила.

Технологично тялото на един такъв апарат се дели на централна част, опашна част и две полукрила. Централната част, която служи като основен силов елемент, е изработена от шперплат и за нея се закрепват всички останали елементи от апарата – двигател с дървен винт, опашни плоскости и полукрила. Съща така тя служи за поместване на системата за управление и горивния резервоар, представляващ една голяма пластмасова бутилка, която се пълни с бензин.

Двигателят, използван в този БЛА е взет от косачка за трева китайско производство, най-вероятно има с мощност между 5 и 6,5 конски сили. Винтът е от здрав дървен материал, изработен достатъчно прецизно на дърбообработваща машина.

Двете полукрила и опашните плоскости са изработени от шперплат, използван за носещите елементи на конструкцията, за които са залепени профили от стиропор. Чрез пресоване на стиропор се получава необходимия профил на крилото и опашните плоскости. Съединяването на шперплатовите елементи и стиропор става чрез лепене. След това конструкцията допълнително се усилва чрез самозалепваща се лента (скоч-лента/тиксо), която се обмотава около всички елементи, изработени от стиропор.

Бомбите, също самоделен тип, с маса между един до два килограма, използват пластмасови тела и се поставят от долната част на крилото на специални държатели, които при постъпване на команда в необходимия момент ги освобождават (задвижването на механизма за освобождаване е електрическо). Бомбата е снабдена със стабилизатори в опашната част, осигуряващи вертикално падане, при което носовата част първа среща земята. Пластмасовото тяло на бомбата се пълни с взрив и сачми, като се използва примитивен взривател, използващ спирална пружина, която работи на натиск и при удара със земята задвижва ударник, който пробива капсул-детонатор. Поразяващата сила е основно от сачмите, които се разлитат, с ефективно действие в радиус от 10-15 метра.

Стартовата маса на апарата е около 20 kg, като конструкцията на крилото осигурява полет на скорост от около 80 km/h на височина до 1000 m. Бомбопускането се осъществява от около 500 m над терена. Далечината на полета на апарата се ограничава от обема на горивния резервоар и според офицера от ВКС е около 200 km. Пускането на тези БЛА се осъществява с помощта на примитивен гумен катапулт, който придава необходимата скорост за самостоятелен полет. След изпълнението на задачата – полет по предварително програмиран маршрут с пускане на бомбите в определена точка, според капитана от ВКС програмата на полета предвижда връщане в район, където след свършване на горивото апаратът пада на земята и ако го намерят, от него се свалят всички по-ценни неща от оборудването (например апаратурата за управление), за да се използва повторно.

Системите за управление
И докато всичко описано дотук е повече или по-малко технология за изработване на авиомодели и самоделни бомби, известна от 50 или повече години, най-високотехнологичната част на самоделните БЛА е тяхната система за управление, която ги прави опасно оръжие. Тя осигурява точна навигация, позволяваща на апарата на излезе в точка, при която пускането на бомбите ще причини максимални поражения. Тази апаратура обаче беше свалена от показаните БЛА в Сирийския павилион, като имаше оставена само GPS-антена.

В духа на старите традиции, след атаката срещу Хмеймим на 8 януари, руското министерство на отбраната разпространи заявление, че на бунтовниците са били предадени „технологии, позволяващи да се провеждат терористични актове с използване на подобни БЛА във всяка страна“. Заедно с това руските военни са отбелязали, че по време на атака на дроновете срещу Хмеймим над Средиземно море е патрулирал самолет на ВМС на САЩ.

В заявлението също се казва, че инженерните решения, използвани от терористите може да бъдат получени само от една от страните, имаща високи технологически способности по осигуряване на спътникова навигация и дистанционно управление на пускането на професионално изработени самоделни взривни устройства в назначени координати. Всички БЛА на терористите са снабдени с барометрични датчици и сервоприводи за управление на кормилото за височина. За да се програмират контролерите за управление на БЛА от самолетен тип и да се осигури пускане на боеприпаси с използване на система GPS, e необходима прилична инженерна школа на една от развитите страни.

Спокойно може да се каже, те тези заявления са далеч от истината и се базират на желание да се политизира въпроса, без авторите на заявленията или техните консултанти да имат дори елементарни познания за технологиите, които днес се предлагат на пазара със свободен достъп. Дори руската служба на радио BBC (Би-би-си) в Лондон реши да опровергае авторите, като направи бърз опит да провери доколко леснодостъпни са технологиите и устройствата, използвани в системите за управление на БЛА. Авторите откриха, че всичко може да се намери за малко пари в интернет-магазина AliExpress. Това покрива както системите за спътникова навигация и барометрични датчици, използвани в системата за управление на полета, така и устройства за пускане на товара. Всичко това е налично благодарение на масовото разпространение на безпилотните летателни апарати за цивилни и хоби-приложения. Технологиите са масово достъпни и евтини, и хора със средна техническа култура бързо може да ги пригодят за военна употреба – нещо, което наблюдаваме в Сирия, а вероятно след не много време ще се разпространи и на други места в света. Малките и евтини дронове, които лесно може да се произведат от търговско-налични компоненти и имат конструкция, която лесно може да се пусне в масово производство в примитивни цехове и дори гаражи, и да се пуснат от голямо разстояние, са идеалното средство за въздушно нападение и терористични актове, особено като се има предвид точната система за управление на полета с GPS сигнали.

Ако говорим за сърцето на един такъв БЛА, нужното оборудване се предлага свободно по интернет и АЕРО се опита на направи своя проверка какво може да се купи. Един от най-добрите професионални контролери-автопилоти, налични в интернет-магазина AliExpress e Panda 2, китайско производство (на компанията Feiyutech), предлаган на цена $1299 – той може да се използва на дронове от самолетен тип, предлагани за въздушна фотография и картографиране.

Контролерът осигурява управление на БЛА при автономен полет (когато не се използва наземна управляваща станция) на височина между 500 и 6000 метра, скорост от 0 до 350 km/h. Точността на GPS-приемника, вграден в системата, е 2,5 метра в хоризонталната плоскост и 2 метра по височина. Panda 2 осигурява стабилизация по три оси на БЛА и има три изхода за подаване на управляващи сигнали към сервоприводи, завиждащи управляващите повърхности на БЛА – елерони за управление по крен, вертикално кормило и хоризонтално кормило. В контролера-автопилот може да се програмира маршрут с 2000 завойни точки. Автопилотът на системата се състои от GPS приемник, работещ с миниатюрна инерциална система с жироскопи, използващи технологията MEMS, акселометър, измерващ ускоренията по трите оси, магнитен сензор по трите оси и сензор за барометричното налягане.

Автопилотът определя с висока точност текущите условия на полета на база на информацията за географската широчина и дължина, височината и скоростта на летателния апарат.

Примитивни модели
Горните описания се отнасят към най-масовия дрон, използван в Сирия, който може да носи до осем бомби, всяка с маса между един и два килограма, окачвани под крилото. Същевременно изложбата на трофейните дронове включваше и едни изключително примитивни образци за еднократно използване, които спокойно може да се нарекат летящи бомби. При тях корпусът е изработен от пластмасова тръба (от водопровод), към която са прикрепени крила и опашни плоскости от стиропор, подсилен с тиксо. В предната част на тръбата е монтиран електродвигател с витло, а вътре в тръбата има батерии и бойна част – взривно вещество и сачми. Тези апарати имат ограничена далечина и продължителност на полета в зависимост от използваните батерии. Използваната система за управление е подобна на тази при по-големите БЛА.

Разузнавателните дронове
В изложбата на трофейните дронове имаше няколко модела БЛА, използвани за въздушно разузнаване. Един от тях, в удивително добро състояние, представляваше безпилотно самолетче с доста здрав колесник, позволяващ груби кацания. При него максималната излетна маса е около 10 kg, задвижването е от двигател с вътрешно горене (най-вероятно от косачка за трева), осигуряващ скорост от около 100 km/h, а радиусът на действие е около 20 km, определен от далечината на действие на станцията за управление. Оборудва се с фотоапарат или видеокамера, която обаче не беше показана закачена за машината. Тя излита и каца по самолетен способ от писта.

И докато това беше апарат, изпълнен по типичен авиомоделна технология от миналия век, в изложбата имаше и два загадъчни БЛА за въздушно разузнаване в очевидно заводско изпълнение, за който в табелката с описанието беше отбелязано, че производителят не е известен.


При по-големият от тях в табелката описанието имаше информация, че излетната маса е около 100 kg, задвижва се от двигател с вътрешно горене, има оптико-електронен полезен товар (камера), максималната скорост е до 160 km/h, крейсерската скорост е 100 km/h, а далечината на използване е до 150 km. На тялото се виждаше номер 064.

Дрон камикадзе
Също така на изложбата имаше показан и високотехнологичен ударен дрон фабрична изработка. Това беше Switchblade, летящ боеприпас тип „камикадзе“ с разгъващи се крила и електрически двигател, който има маса 2,7 kg, скорост на полета от 100 до 160 km/h, продължителност на полета 10 минути и далечина до 10 km. Той е производство на американската компания AeroVironment и в походно състояние се носи в раница, като масата на комплекта е 5,5 kg – тук влизат самият апарат, пусковото устройство и раницата. Управлява се от оператор, който го насочва в целта с използване на телевизионна и инфрачервена камери, позволяващи използване както през деня, така и през нощта. Дронът е снабден с комплект от камери гледащи напред и друг комплект камери насочени встрани. Бойната част е с мощност, еквивалентна на 40mm граната.

Тя има насочена действие, с осколки, движещи се само в посоката на полета за постигане на концентрирано поражение. Тя може да се програмира за детонация на определено разстояние от целта, за да има по-добро поразяване. Бронепробиваемостта е до 50 mm, а радиусът на поражение на осколките е 5 m. Системата се намира на въоръжение в Армията и Силите за специални операции на САЩ. През юли 2017 г. е фиксирано първото използване на този ударен БЛА от сирийската опозиция, атакуваща позиции на правителствените войски в провинция Хама. Според руски и сирийски източници, БЛА Switchblade са попаднали в арсенала на радикалната ислямистка групировка “Джебхат Ан-Нусра”.

Заводските дронове в действие
Квадрокоптерите, представени в изложбата на трофейните дронове, се използват масово за разузнаване и пускане на гранати върху обекти на противника. Независимо от малката мощност, тези гранати могат да нанесат сериозни поражения при едно точно пускане.

Този тип БЛА са лесно достъпни, като може да се поръчват по интернет. Типичен представител на тази категория е китайският DJI Phantom Pro 4 – квадрокоптер със стартова маса 1,5 kg, който има видеокамера или боен заряд (граната). Скоростта е of 20 km/h, далечината е до 2 km (лимитира се от далечината на действие на станцията за управление), а продължителността на полета е до 30 минути. Предлага се за доставка при поръчка по интеренет за цена от $1500 до 1800 в зависимост от комплектацията.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35B на Морската пехота влязоха в бой
Следваща публикация
САЩ планират скоро да използват F-35B в бой
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Прототипът на Ил-112В е получил двигатели

Прототипът на новия руски военно-транспортен самолет Ил-112В вече е с монтирани двигатели. Това се вижда от фотографии направени във Воронежкия самолетостроителен завод ВАСО, по време на визитата на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Lockheed Martin показа неизвестен до сега нискозабележим БЛА

Отделът на Lockheed Martin за авангардни разработки Skunk Works показа неизвестен до момента нискозабележим БЛА, който е използван в началото на века за изследователска работа. Машината, която има означението X-44A, бе показана в рамките на авиошоу провело се в Лос Анджелис на 24 март 2018 г.

Меню