Летище Пловдив с нов директор

25 прочитания

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Рокадата е била извършена, тъй като досегашният изпълнителен директор Христо Щерионов е спечелил конкурс за друг пост в София и е подал оставка, заявиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

39-годишният Шуманов от 2015 г. е председател на Борда на директорите, след като замени Иванка Петкова. В началото на годината за кратко изпълняваше длъжността директор на летището, след като тогавашният директор Владимир Щърбанов почина. Щърбанов бе заместен от Щерионов, който има богат управленски опит в столичното летище.

Според пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg, новият директор на аеропорта е активист на управляващата партия ГЕРБ, като е бил и кандидат-депутат от същата партия. Той е сред учредителите на „ГЕРБ – Предприемачи”. По образование е икономист, като преди Летище Пловдив, той има фирма за финанси и счетоводни услуги. Няма информация да има опит в авиационния бранш, отвъд това, че е бил част от борда на летището в последните три години.

На мястото на Шуманов в Борда на директорите влиза друг партиен кадър на ГЕРБ. Това е бившият депутат Стефан Дедев. Бившият началник на Гранично полицейско управление е бил депутат от ГЕРБ в 41-вото, 42-рото и 43-тото НС, но на миналогодишните не успя да влезе в парламента. Дедев ще бъде и директор на Борда на летището. За него също липсва информация да има опит в авиационния бранш.

Съдбата на пловдивското летище все още е неясна. По-рано през годината се провали процедурата за отдаване на концесия, а през октомври Апелативният съд в Пловдив е отсъдил, че целият перон на летище Пловдив трябва да е в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД. Във връзка с това решение, община Пловдив, която преди това искаше да поеме контрола над летището, обяви, че за сега прави крачка назад в това си намерение.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас
Следваща публикация
ВВС извършиха нова донорска задача
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Ryanair открива база в Бургас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 19 септември 2017 г., че считано от март догодина ще открие нова база на летище Бургас. Това ще е втората база на авиокомпанията в България и 87-мата въобще.

Меню