Летище Пловдив с нов директор

25 прочитания

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Рокадата е била извършена, тъй като досегашният изпълнителен директор Христо Щерионов е спечелил конкурс за друг пост в София и е подал оставка, заявиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

39-годишният Шуманов от 2015 г. е председател на Борда на директорите, след като замени Иванка Петкова. В началото на годината за кратко изпълняваше длъжността директор на летището, след като тогавашният директор Владимир Щърбанов почина. Щърбанов бе заместен от Щерионов, който има богат управленски опит в столичното летище.

Според пловдивския информационен сайт TrafficNews.bg, новият директор на аеропорта е активист на управляващата партия ГЕРБ, като е бил и кандидат-депутат от същата партия. Той е сред учредителите на „ГЕРБ – Предприемачи”. По образование е икономист, като преди Летище Пловдив, той има фирма за финанси и счетоводни услуги. Няма информация да има опит в авиационния бранш, отвъд това, че е бил част от борда на летището в последните три години.

На мястото на Шуманов в Борда на директорите влиза друг партиен кадър на ГЕРБ. Това е бившият депутат Стефан Дедев. Бившият началник на Гранично полицейско управление е бил депутат от ГЕРБ в 41-вото, 42-рото и 43-тото НС, но на миналогодишните не успя да влезе в парламента. Дедев ще бъде и директор на Борда на летището. За него също липсва информация да има опит в авиационния бранш.

Съдбата на пловдивското летище все още е неясна. По-рано през годината се провали процедурата за отдаване на концесия, а през октомври Апелативният съд в Пловдив е отсъдил, че целият перон на летище Пловдив трябва да е в ръцете на частното дружество „Летище Пловдив” АД. Във връзка с това решение, община Пловдив, която преди това искаше да поеме контрола над летището, обяви, че за сега прави крачка назад в това си намерение.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас
Следваща публикация
ВВС извършиха нова донорска задача
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият транспортен министър предлага спиране на концесията на летище Пловдив

Министърът на транспорта Росен Желязков, който бе назначен преди три седмици, ще предложи на Министерския съвет да прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. Това съобщиха от транспортното ведомство днес, 4 октомври 2018 г.

Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва

Консорциумът между китайската компания китайската компания „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за концесиониране на летище Пловдив. Това съобщава „Капитал”.

Ryanair открива база в Бургас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 19 септември 2017 г., че считано от март догодина ще открие нова база на летище Бургас. Това ще е втората база на авиокомпанията в България и 87-мата въобще.

Меню