Ново удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София

10 прочитания

Срокът за подаване на оферти за концесиониране на летище София бе удължен за трети път и вече е 5 февруари 2019 г. Решението е било взето между Коледа и Нова година.

До сега срокът за подаване на оферти беше 29 януари 2019 г. и с новото решение той се удължава с една седмица. Това е третото поред удължаване на срока.

Срокът се удължава, защото има редакции в концесионния договор, и правилото е да се даде време на кандидатите за запознаване с промените. Министерството на транспорта е обяснило пред изданието „Дневник“, че изменението в договора е следното:

„Трето лице с финансови възможности (банка) ще може да стане страна в него. Максималният размер на неговата отговорност е 200 млн. лв. Гаранциите за изпълнение на строителство са 10% от планираните дейности за 5 г., а максималната за дейността на концесионера е 15 млн. евро.“

Първоначално срокът за подаване на оферти бе 22 октомври 2018 г., след това стана 22 ноември и след това 29 януари 2019 г. Концесията бе стартирана на 5 юли миналата година и към момента към нея има сериозен интерес.

Правителството иска да отдаде летището на концесия за 35 години, като се чака първоначална еднократна концесионна вноска от 550 млн. лева, а от концесионера ще се искат инвестиции в размер на €600 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов иска споделена отговорност при преговорите за F-16
Следваща публикация
Волен Сидеров атакува избора на F-16
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подписва се с втория, ако класираният на първо място не подпише за концесията на летище Пловдив

Ако по някаква причина класираният на първо място в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище не успее да подпише договор, то това ще стане с класиралия се на второ място. Това са заявили от Министерство на транспорта за вестник „Стандарт”.

Авиокаст: Епизод 5

АВИОКАСТ се завръща след дълго отсъствие, този път за постоянно. Първият епизод на подновената поредица…

Пловдивският общински съвет официално поиска летището на града

Общинският съвет на Пловдив взе решение официално решение да поиска от държавата да получи собствеността върху летище Пловдив. Това решение бе взето днес, 2 август 2018 г., на заседание на общинския съвет.

Меню