Волен Сидеров атакува избора на F-16

21 прочитания

Лидерът на партия „Атака” и председател на парламентарната група на „Обединените патриоти” атакува избора на F-16 за нов боен самолет за ВВС и с това постави под въпрос безпроблемното минаване на решението през Народното събрание.

Сидеров участва в два броя на предаването „Неделник” по партийната му телевизия „Алфа”, които бяха излъчени на 23 и 30 декември 2018 г., в които общо говори близо два часа срещу покупката на изтребителите F-16.

Част от данните, които Сидеров изкара в ефир не отговарят на истината, като например, че ще се купуват употребявани изтребители, но в същото време лидерът на „Атака” постави и въпроси като, цената на сделката и защо на САЩ се предоставят практически безплатно военни бази у нас на фона на това, че ще се наложи да платим пълната цена за изтребителите F-16, която според него била много висока.

“Неколкократно на коалиционен съвет поставих въпроса „Кому е необходимо да закупуваме най-луксозната военна стока, вместо армията ни да наброява 50 хиляди души. Все още няма открита дискусия за сделката за закупуване на нови изтребители”, написа Сидеров в профила си в социалната мрежа Facebook.

Сидеров не за първи път се изказва срещу покупката на нови бойни самолети за ВВС. В началото на януари миналата година лидерът на „Атака” каза, че не подкрепя покупката на нови изтребители и настоява тези пари да се дадат за други управленски програми, като вътрешна сигурност и по-важни модернизационни програми за армията.

През миналата година пък депутатите на „Атака” отказаха да подкрепят инвестиционния проект за покупка на нов изтребител, когато той бе гласуван в Народното събрание през юни.

Очаква се на второто правителствено заседание за 2019 г., което ще стане факт на 9 януари, Министерски съвет да гласува доклада на министрите на отбраната и икономиката, според който трябва да се започнат преговори за покупка на новопроизведени F-16. В същото време правителството ще поиска от Парламента да анулира Проектът за инвестиционен разход, в който се поставят изисквания за максимален бюджет, срокове за доставка, индустриално сътрудничество и други. От Народното събрание ще се чака и да гласува предложението за покупка на F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Ново удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София
Следваща публикация
Президентът Радев: F-16 е прекрасен, но скъп самолет избран непрозрачно
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че част от ценовите предложения свързани с покупката на изтребителите F-16 не удовлетворяват българската страна, преговорите продължавали, но на масата стояли всички възможни опции, включително прекратяване на проекта и преговори с други. Това каза той днес, 14 май 2019 г., в ефира на БНР.

Министър Каракачанов иска споделена отговорност при преговорите за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов фактически поиска отговорността при преговорите за покупката на F-16 да бъде поделена между него и други министри от кабинета „Борисов 3”. Това заяви той днес, 3 януари 2019 г. пред журналисти в Плевен.

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Меню