Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

70 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

„Къде в проекта за Инвестиционен разход се споменава думата „конкурс”? Къде има конкурсно начало? В кой компютър ще разработят методика за оценка на геополитическите ни взаимоотношенията с регионалните държави и тн.? Има разработена методика, има разработен математически модел. Прекрасен е, но трябва да признаем, че не е съвършен. Може да разработен още по-съвършен и още по-съвършен… Кога ще постигнем съвършенство? Надали ще е скоро. Но това е да се съпоставят само военно-техническите параметри. Решението е политическо и затова трябва да преминава през съответните органи и тук трябва да подчертая, че ние сме безкрайно открити. Кажете ми, кой друг проект е разработен така, че да премине един път през Народното събрание, сега евентуално втори път и след това да се ратифицира още веднъж от Народното събрание?”, заяви бившият началник на отбраната.

Попов заяви и, че войната е продължение на политиката с други средства и попита, как тогава да се вземе чисто експертно решение.

„В това решение се връзват много неща – икономически, вътрешно и външно-политически, финансови и разбира се, тежката дума на военните експерти. И тази тежка дума я има. И хората много интензивно работеха. И хората си дадоха своето мнение и становище. Но всичко това е за да се ориентират тези, които взимат решението, за да имат по-ясна представа”, каза още Попов.

В пресконференцията участва и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също влезе в тона, че се касае за чисто политическо решение, което обаче ще легне на плещите на Народното събрание.

„В момента има доклад на министрите на отбраната и икономиката. Преминал е съгласователната процедура. Министерски съвет ще разгледа този доклад и ще вземе своето решение. Тогава на база тази експертиза, на база на решението на Министерски съвет то влиза за политическото решение, което ще се вземе от българския Парламент”, твърди Цветанов.

Константин Попов бе запитан от присъстващите журналисти, защо е трябвало да се прави конкурс с изисквания, ако се е касаело изначално за чисто политическо решение и защо сега Правителството иска да се отклони от решението на Народното събрание Той отговори така:

„Това отклонение, за което в проекторешението на Министерски съвет е на база предложението, което е изпратено от САЩ. Тоест, имаме определената рамка и в самите преговори задачата на министъра на отбраната, министъра на финансите, министъра на икономиката и министъра на външните работи е да намерят оптималното решение. И тогава, когато правителството счете, че това е най-оптималното решение, че имаме достатъчно бойни способности, които може да си позволим финансово ще го внесе отново в Народното събрание и то ще реши – да или не. Какво грешно има тук?”, попита Попов.

Бившият командир на ВВС също попита какво предлагат от БСП, които по-рано днес казаха, че няма да подкрепят решението на правителството. Според него, отказът сега, значело да се върнем 10 години назад в процеса за избор на нов изтребител.

Попов, който до скоро отказваше да взима отношение по типовете бойни самолети, които ни се предлагат днес заяви, че F-16 е прекрасен самолет и ако го купим ще имаме най-модерния, най-боеспособния самолет в Източната част на Европа.

„Аз мисля, че трябва да отдадем значимото на правителството и премиера Борисов да предвиждат нещата напред”, обобщи Попов.

Свързани теми

Предишна публикация
Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности
Следваща публикация
БСП няма да подкрепи покупката на F-16 при сегашните условия
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

Депутатът Емил Христов: Работилите по проекта за изтребителите трябва да замълчат

Хората, които са работили по изтребителния проект е най-добре да замълчат. Така днес, 23 ноември 2017 г., новоизбраният заместник-председател на Народното събрания и бивш председател на „Комисията „Gripen” Емил Христов коментира в ефира на БНР критиките към работата на поверената му комисия.

Марешки поиска референдум за новия изтребител

Депутатът и лидер на „Воля” Веселин Марешки поиска покупката на нов боен самолет за ВВС да мине през референдум. Това каза той днес, 3 октомври 2018 г., от трибуната на Народното събрание.

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

Меню