Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

73 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

„Къде в проекта за Инвестиционен разход се споменава думата „конкурс”? Къде има конкурсно начало? В кой компютър ще разработят методика за оценка на геополитическите ни взаимоотношенията с регионалните държави и тн.? Има разработена методика, има разработен математически модел. Прекрасен е, но трябва да признаем, че не е съвършен. Може да разработен още по-съвършен и още по-съвършен… Кога ще постигнем съвършенство? Надали ще е скоро. Но това е да се съпоставят само военно-техническите параметри. Решението е политическо и затова трябва да преминава през съответните органи и тук трябва да подчертая, че ние сме безкрайно открити. Кажете ми, кой друг проект е разработен така, че да премине един път през Народното събрание, сега евентуално втори път и след това да се ратифицира още веднъж от Народното събрание?”, заяви бившият началник на отбраната.

Попов заяви и, че войната е продължение на политиката с други средства и попита, как тогава да се вземе чисто експертно решение.

„В това решение се връзват много неща – икономически, вътрешно и външно-политически, финансови и разбира се, тежката дума на военните експерти. И тази тежка дума я има. И хората много интензивно работеха. И хората си дадоха своето мнение и становище. Но всичко това е за да се ориентират тези, които взимат решението, за да имат по-ясна представа”, каза още Попов.

В пресконференцията участва и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също влезе в тона, че се касае за чисто политическо решение, което обаче ще легне на плещите на Народното събрание.

„В момента има доклад на министрите на отбраната и икономиката. Преминал е съгласователната процедура. Министерски съвет ще разгледа този доклад и ще вземе своето решение. Тогава на база тази експертиза, на база на решението на Министерски съвет то влиза за политическото решение, което ще се вземе от българския Парламент”, твърди Цветанов.

Константин Попов бе запитан от присъстващите журналисти, защо е трябвало да се прави конкурс с изисквания, ако се е касаело изначално за чисто политическо решение и защо сега Правителството иска да се отклони от решението на Народното събрание Той отговори така:

„Това отклонение, за което в проекторешението на Министерски съвет е на база предложението, което е изпратено от САЩ. Тоест, имаме определената рамка и в самите преговори задачата на министъра на отбраната, министъра на финансите, министъра на икономиката и министъра на външните работи е да намерят оптималното решение. И тогава, когато правителството счете, че това е най-оптималното решение, че имаме достатъчно бойни способности, които може да си позволим финансово ще го внесе отново в Народното събрание и то ще реши – да или не. Какво грешно има тук?”, попита Попов.

Бившият командир на ВВС също попита какво предлагат от БСП, които по-рано днес казаха, че няма да подкрепят решението на правителството. Според него, отказът сега, значело да се върнем 10 години назад в процеса за избор на нов изтребител.

Попов, който до скоро отказваше да взима отношение по типовете бойни самолети, които ни се предлагат днес заяви, че F-16 е прекрасен самолет и ако го купим ще имаме най-модерния, най-боеспособния самолет в Източната част на Европа.

„Аз мисля, че трябва да отдадем значимото на правителството и премиера Борисов да предвиждат нещата напред”, обобщи Попов.

Свързани теми

Предишна публикация
Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности
Следваща публикация
БСП няма да подкрепи покупката на F-16 при сегашните условия
73 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

Ангола получи всички свои Су-30К

Ангола е получила всички 12 поръчани изтребители Су-30К. Това е заявил за ТАСС заместник-директорът на беларуския „558-ми авиоремонтен завод“, Барановичи Александър Воробей.

Сглобиха последния F-16 във Форт Уърт

В средата на ноември Lockheed Martin е приключил работата по последния изтребител F-16, който се сглобява на линията във Форт Уърт, Тексас. Машината е предназначена за иракските ВВС.

САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16

Съединените щати подкрепят силно офертата за новопроизведени F-16. Това стана ясно от изказване на американския посланик Ерик Рубин, по време на бизнес-обяд, организиран днес, 21 ноември 2018 г., от Американската търговска камара. Нови детайли по американската оферта, включително и финансовите ѝ параметри не бяха огласени, нито от Рубин, нито от представителите на Lockheed Martin, но възникнаха въпроси свързани с доставката на самолетите в срок.

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Меню