САЩ подкрепя напълно офертата за нови F-16

18 прочитания

Съединените щати подкрепят силно офертата за новопроизведени F-16. Това стана ясно от изказване на американския посланик Ерик Рубин, по време на бизнес-обяд, организиран днес, 21 ноември 2018 г., от Американската търговска камара. Нови детайли по американската оферта, включително и финансовите ѝ параметри не бяха огласени, нито от Рубин, нито от представителите на Lockheed Martin, но възникнаха въпроси свързани с доставката на самолетите в срок.

„Правителството на Съединените американски щати изразява силната си подкрепа за участието на Lockheed Martin в конкурса за избор на многоцелеви изтребител, който се провежда в България. Новият модел F-16 Block 70, произвеждан от компанията, е най-доброто решение за Военновъздушните сили на България” – каза посланикът на САЩ у нас.

Тема на събитието бе „САЩ – България: укрепване на стратегическото партньорство“. По време на събитието изказвания направиха изпълнителният директор на Камарата Петър Т. Иванов, посланикът на САЩ Ерик Рубин и Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие на програмата за F-16“ на Lockheed Martin.

Сред гостите на събитието бяха заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и бригаден генерал Васил Лазаров, съветник по военната сигурност на президента.

В рамките на изказването си посланик Рубин не пропусна да подчертае, че в последните 25 години САЩ са инвестирали в отбранителния сектор в България над $300 млн., като $50 млн. отишли във ВВС, а $43 млн. за инфраструктурни проекти. Тези инвестиции направили България по-атрактивна за провеждане на съвместни тренировки със САЩ.

Посланик Рубин също заяви, че от 1992 г. до днес над 5000 военни и цивилни са преминали през различни военни курсове и обучения в САЩ. Той поздрави България за това, че има реалистичен план за достигане на военни разходи в рамките на 2$ от БВП до 2024 г.

„Съединените щати са поели ангажимента да подкрепят своите международни партньори чрез модернизация на въоръжените сили, в това число и тук в България. Закупуването от страната ви на нови изтребители F-16 ще подкрепи не само сигурността на България, но и регионалната и колективната сигурност на съюзниците в НАТО. Lockheed Martin е световноизвестна компания от САЩ, която е лидер в областите на сигурността, авиацията и космонавтиката. Затова и правителството на САЩ силно подкрепя участието на Lockheed Martin в конкурса по избор на нов многоцелеви изтребител, който се провежда в България. Новият F-16 Block 70 е най-подходящият изтребител за Военновъздушните сили на България, защото се е доказал в бойна обстановка. Машината предлага непосредствена оперативна съвместимост с редица съюзници от НАТО – в т.ч. и съседните на България държави Гърция, Румъния и Турция, както и с Хърватска, Полша и Словакия. Придобиването на F 16 ще подобри значително способностите на България в отбранителното сътрудничество, както и в ангажиментите на страната и ученията, в които страната участва със САЩ, други съюзници в НАТО и партньори“ – посочи още посланик Рубин.

Официалната благословия на правителството на САЩ идва няколко дни, след като стана ясно, че офертата за нови F/A-18 Super Hornet не е била разгледана, тъй като са липсвали реквизити по нея. Има негласно правило, че посолствата на САЩ в отделните страни оказват публична подкрепа, само ако в дадени оръжейни конкурси участва само една американска компания.

Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие на програмата за F-16“ на Lockheed Martin направи кратка презентация на възможностите на новопроизведените F-16V, но на нея до голяма степен повтори вече известни факти, които бяха презентирани от компанията му през септември в София.

Основните му акценти бяха върху факта, че F-16 имат над 400 000 бойни полета в историята си, като има 75 победи във въздушен бой.

F-16 Block 70/72 стъпва върху усвоените технологии на F-16, като ги развива най-вече с интеграцията на новия радар APG-83, който използва активна фазирана антенна решетка (AESA). Радарът има 70% сходство от хардуерна гледна точка и 95% еднакъв софтуер с APG-81 използван от F-35.

Робинсън повтори и добре известните маркетингови твърдения за способностите на F-16 в сравнение с неназован еднодвигателен многоцелев изтребител (да се чете Gripen – бел. ред.), а именно 50% по-добра скороподемност, 35% по-добро ускоряване, 50% по-голям технически ресурс, 40% по-дълго време за патрулиране и 50% по-голям боен товар.

Трябва да се отбележи, че тези твърдения, които широко се тиражират и от поддръжниците на F-16 у нас, търпят много прецизиране и не е ясно дали сравненията са правени при равни условия. Със сигурност, обаче цифрите звучат повече от добре и са лесни за повтаряне с маркетингова цел. По-интересно би било да се види сравнението от българските експерти, но както вече МО многократно заяви, то няма да се публикува.

Робинсън акцентира върху интеграцията на автоматичната система за избягване на сблъсък с терена Auto-GCAS. Практически всички съвременни изтребители разполагат с такава система, докато F-16 дълги години нямаше тази система, което водеше до катастрофи, особено след загуба на съзнание на пилотите. Робинсън показа клип от точно такъв инцидент, където изпаднал в безсъзнание пилот е спасен от системата.

Директорът „Международно бизнес развитие на програмата за F-16“ приключи краткото си изложение, като заяви, че компанията му очаква поне 400 поръчки за новопроизведени F-16 в следващите години.

Изпълнителният директор на Американската търговска камара у нас Петър Т. Иванов откри събитието, като подчерта значението на последващото развитие и задълбочаване на българо-американското стратегическо партньорство, като заяви, че американските инвестиции в последните 15 години били $4,5 млрд., като значителна част били във високотехнологичния сектор.

Въпроси и някои отговори
Посланик Ерик Рубен и Джеймс Робинсън получиха множество въпроси от присъстващите журналисти, но дадоха много малко конкретни отговори, особено по естеството на офертата за България.

Робинсън категорично отказа да каже дали американската оферта се вмества в българския бюджет, като заяви, че тази тема е обект на преговори между американското и българското правителство в рамките на механизма за експорт на въоръжение FMS. Робинсън все пак заяви, че офертата на компанията му е за осем самолета, като в предложението е включено всичко необходимо за оперирането на типа, както е по български изисквания.

Посланик Рубин също отказа да дава детайли за финансов параметри на сделката и не пожела да коментира дали правителството на САЩ би могло да разсрочи плащанията по сделката и ако го стори, на какви условия ще стане то.

Представителят на Lockheed Martin даде малко детайли по предложението за индустриално сътрудничество. Робинсън заяви, че компанията му е много ангажирана да инвестира в българската икономика, съобразно изискванията на конкурса. Според него съществувала идея за обединяване на операторите на F-16 в региона, като отделните страни да поемат поддръжката на отделни системи и агрегати от машината, но той се застрахова, че това все още е само идея.

Джеймс Робинсън бе попитан и дали може да компанията му да достави F-16 в рамките на 24 месеца, на което той отговори отрицателно. Той отказа да даде точни разчети за доставката в България, но каза, че със сигурност процеса ще отмене повече време

Фактът, че САЩ не може да достави нов F-16 преди 2022 г. е известен, тъй като Бахрейн, който е стартов клиент, чака самолетите си тогава, а страната е подписала сделката през миналата година. Трябва да се отчете и преместването на производствената линия от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина, както и че нормалният цикъл при сделки с за американски бойни самолети е около три години, като в този период се включва и времето за бюрокрация, и времето за обучение.

И все пак, представителят на Lockheed Martin призна в прав текст, че не могат да отговорят на това, което е заложено в инвестиционния проект, който бе приет от Народното събрание през юни. Не е ясно, обаче какво е записано в запитването за даване на оферти (RFP) и в методиката за оценка – дали доставката в рамките на две години е пожелателна или задължителна.

След презентацията, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов се опита да омаловажи този факт, като каза, че предстоят преговори и че било по-важно самолетите да бъдат оперативно готови до края на 2024 г. Изказването му може да видите тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?
Следваща публикация
Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа
18 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Народното събрание одобри проекта за нов изтребител

След дебати, които продължиха близо три часа и половина и разтегнали се в два дни, Народното събрание одобри днес, 8 юни 2018 г., актуализирания инвестиционен проект за придобиване на нов боен самолет за ВВС.

Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

Военният министър отхвърли възможността за увеличаване на бюджета за нов изтребител

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ако трябва да се вложат повече от 1,5 млрд. лева в проекта за нов изтребител, това значи, че ще трябва да се рестартира проекта. Това заяви той днес, 23 ноември 2018 г., пред журналисти в Народното събрание.

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Lockheed и американското посолство приветстваха решението на Парламента

Посолството на САЩ у нас, както и производителят Lockheed Martin приветстваха решението на Народното събрание за стартиране на преговори за доставка на изтребители F-16. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Меню