Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

1K прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

„Далеч сме от момента, в който ще може да направим заключение какво ни е предложено, защото още нищо не ни е предложено. Провеждат се консултации, работни дискусии по отношение на проекта. Затова казвам, че процесът се развива положително”, заяви заместник-министър Запрянов.

Той уточни, че все още течала процедура, която ще завърши с предложение за договор (т.нар. LOA – Letter of Offer and Acceptance), но дори и след получаването ѝ щяло да може да се преговаря.

Запрянов бе миналата седмица в САЩ за преговори по покупката на F-16. Той водеше със себе си делегация в която влизаше и командира на ВВС.

Вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че по определени ценови параметри американските предложения не го удовлетворявали, но преговорите щели да продължат. Военният министър обаче посочи, че ако не се стигнало до удовлетворителни параметри проектът можел да бъде прекратен или да се преговаря с други кандидати.

„Ще ми се да съм оптимист. Самолетът е хубав. България е дала ясна позиция, че иска да се превъоръжи с него. Декларира ли сме финансовите си възможности, но от едно ниво нагоре не знам дали е оправдано за обществото и данъкоплатеца, ако цената е толкова висока”, каза и днес Каракачанов пред журналисти в Русе.

В същото време заместник-министър Запрянов избяга от темата дали неговите заявки за добре вървящи преговори не влизат в колизия с изказванията на Каракачанов, като каза, че не го опровергавал. Струва си да се отбележи, че Запрянов е от квотата на ГЕРБ, докато военният министър е от лидер на ВМРО.

Запрянов каза още, че до края на годината е реалистично да има договор за F-16. По-рано той и други официални лица обясняваха, че договорът ще се ратифицира до средата на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Изказвания в защита на покупката на F-16
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

Министър Каракачанов: При избора на изтребител ще доминират геополитически мотиви и интереси

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, който опира до геостратегически политически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. Това заявява той в интервю за последния брой на списание „Геополитика”.

Saab с остра позиция по развитието на българската изтребителна програма

Шведската отбранителна компания Saab излезе със сравнително остра позиция по развитието на програмата за покупка на нов изтребител и различните твърдения, които са тиражират в медиите.

Меню