Заместник-министър Запрянов: Още нищо не ни е предложено, но преговорите вървят добре

1K прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че не може да се дават оценки за предложенията на САЩ за F-16, защото такова още нямало, но иначе преговорите вървели добре. Това каза той днес, 15 май 2019 г., пред журналисти.

„Далеч сме от момента, в който ще може да направим заключение какво ни е предложено, защото още нищо не ни е предложено. Провеждат се консултации, работни дискусии по отношение на проекта. Затова казвам, че процесът се развива положително”, заяви заместник-министър Запрянов.

Той уточни, че все още течала процедура, която ще завърши с предложение за договор (т.нар. LOA – Letter of Offer and Acceptance), но дори и след получаването ѝ щяло да може да се преговаря.

Запрянов бе миналата седмица в САЩ за преговори по покупката на F-16. Той водеше със себе си делегация в която влизаше и командира на ВВС.

Вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че по определени ценови параметри американските предложения не го удовлетворявали, но преговорите щели да продължат. Военният министър обаче посочи, че ако не се стигнало до удовлетворителни параметри проектът можел да бъде прекратен или да се преговаря с други кандидати.

„Ще ми се да съм оптимист. Самолетът е хубав. България е дала ясна позиция, че иска да се превъоръжи с него. Декларира ли сме финансовите си възможности, но от едно ниво нагоре не знам дали е оправдано за обществото и данъкоплатеца, ако цената е толкова висока”, каза и днес Каракачанов пред журналисти в Русе.

В същото време заместник-министър Запрянов избяга от темата дали неговите заявки за добре вървящи преговори не влизат в колизия с изказванията на Каракачанов, като каза, че не го опровергавал. Струва си да се отбележи, че Запрянов е от квотата на ГЕРБ, докато военният министър е от лидер на ВМРО.

Запрянов каза още, че до края на годината е реалистично да има договор за F-16. По-рано той и други официални лица обясняваха, че договорът ще се ратифицира до средата на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Изказвания в защита на покупката на F-16
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Цените на F-16 не ни удовлетворяват, преговорите продължават
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ще подаде оставка ако не минат модернизационните проекти за армията

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде заявка, че ще подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не бъдат одобрени от правителството. Това каза той днес, 9 май 2018 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Посланикът на САЩ подчерта, че съседите на България използват F-16

Посланикът на САЩ Ерик Рубин не пропусна да подчертае, че съседите на България, които са членки на НАТО, експлоатират F-16, но каза, че изборът на нов изтребител е българско решение. Това каза той днес, 13 юни 2018 г., по време на публична лекция във Военната академия „Г. С. Раковски“, цитиран от БТА.

Остри дебати в Парламента около доклада на „Комисията „Gripen”

В жалък политически цирк се превърнаха дебатите в Народното събрание около доклада на Временната парламентарна комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет, които се проведоха днес, 5 октомври 2017 г.

Меню