БСП няма да подкрепи покупката на F-16 при сегашните условия

13 прочитания

БСП няма да подкрепи решението на правителството за започване на преговори за покупка на F-16, тъй като то противоречи на решението на Народното събрание от юни 2018 г. Това заявиха от партията днес, 8 януари 2019 г.

„Какво искат от нас? Народното събрание да разреши на Правителството да не спазва решението на Народното събрание и да се отклони от задължителните изисквания гласувани от Парламента. Това е дъното!”, така обобщи позицията на партията си Корнелия Нинова, на пресбрифинг проведен днес.

Повод за позицията на БСП бе предложението за започване на преговори със САЩ за покупка на F-16, което ще бъде гласувано от Министерски съвет утре, 9 януари. В предложението се съдържа точка, която иска от Народното събрание да отмени своето решение за приемане на Проект за инвестиционен разход, в което се залагат задължителни условия към новия боен самолет, включително по бюджет, време за доставки, индустриално сътрудничество и други.

Нинова заяви, че България е член на ЕС и НАТО и това за БСП са стратегически партньорства.

„САЩ са член на НАТО и там сме партньори. Швеция е член на ЕС, което е нашето европейско семейство. Тези съюзи изискват коректно и взаимно уважително отношение между партньорите в тях. Смятаме, че в този избор (на нов боен самолет – бел. ред.) проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, а проблемът е в България и ние го определяме така – правителството на Бойко Борисов не зачита, нито Конституцията, нито Народно събрание, нито правова държава. Защо? Има решение на Народното събрание за модернизацията на ВВС, сега правителството на Борисов предлага друго решение. Ние имаме текста на проекта за решение, което ще се гласува от Министерски съвет. Прочитам само едно изречение от него – „Народното събрание да разреши проектът на междудържавния договор да се отклони от задължителните изисквания посочени в актуализирания Проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, одобрен с решение на Народното събрание”, обясни позицията си Нинова.

Тя припомни, че през миналата година БСП е подкрепило всички инвестиционни проекти за модернизация на въоръжените сили, включително и този за нов боен самолет, но тази подкрепа е била по условие разходите по отбраната да не надхвърлят 2% от БВП, да има прозрачност, да има индустриално сътрудничество и други. Според Нинова, в момента правителството не спазва тези условия, включително и се тръгва да се купува изтребител, без да се знае каква ще е цената му.

„Смятаме, че правителството с това решение не защитава интересите на страната и ни поставя в ситуация доставчикът да определя постфактум правилата и параметрите на сделката”, каза още Кристиян Вигенин, депутат от БСП.

Свързани теми

Предишна публикация
Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо
Следваща публикация
ВВС откри учебната си година
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.

Премиерът Бойко Борисов се е отдал на неясно насочен гняв във връзка със ситуацията с военната ни авиация. Това е станало на правителственото заседание, провело се на 28 ноември 2018 г. За това се чете в публикуваната стенограма от заседанието.

Гърция одобри програмата за модернизация на F-16

Гръцкият Съвет по външна политика и отбрана (ΚΥΣΕΑ) е одобрил днес, 28 април 2018 г., програмата за модернизация на 85 изтребители F-16 до стандарта V. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Конгресът бе уведомен за потенциална сделка за осем F-16 за България за приблизително 2,925 млрд. лева

Късно вчера, 3 юни 2019 г., агенцията на Пентагона натоварена със сътрудничеството в сферата сигурността и отбраната DSCA (Defense Security Cooperation Agency) публикува уведомление до Конгреса на САЩ за потенциалната сделка за продажба на осем изтребителя F-16 за България. Приблизителната сума по сделката е $1,673 млрд. (2,925 млрд. лева по сегашния курс).

Президентът Радев: Лобистите победиха експертите за новия изтребител

„Лобистите постигнаха своето. Конкурсът се връща в изходна точка и с това застрашаваме да приземим окончателно 100-годишната си авиация”, така президентът Румен Радев коментира днес, 16 септември 2017 г., последните развития около процеса за придобиване на нов боен самолет.

Меню