Белгия отложи избора на нов изтребител

36 прочитания

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Решението бе обявено от белгийския министър-председател Шарл Мишел след правителствено заседание. Мишел е заявил, че освен двете официално подадени оферти, за F-35A и за Eurofighter, в рамките на изтребителния конкурс в страната, ще бъде разгледано и френското предложение за стратегическо партньорство около придобиването на Rafale и опцията за удължаване на експлоатацията на наличните F-16 MLU.

Мишел е заявил, че всички опции ще бъдат внимателно претеглени и ще бъде търсено оптималното решение за Белгия. До момента се очакваше, че Белгия ще обяви избора си в началото на юли и той ще е една от двете официално получени оферти.

Това решение основно цели да предотврати потенциалната правителствена криза. В последните месеци в Белгия не стихваха скандалите около процеса на избор на нов боен самолет и действията на военния министър Стефан Вандерпут. Белгийската опозиция изрази задоволството си от правителственото решение.

Скандалите в Белгия започнаха в края на март 2018 г., когато стана ясно, че белгийското МО е укрило доклад на Lockheed Martin, според който достатъчно на брой белгийски F-16 MLU могат да останат на служба до 2030 г. след преминаване на процедури по удължаване на ресурса им по часове. До тогава белгийското МО и военните в страната, твърдяха, че белгийските F-16 са в крайно лошо състояние и трябва да се пенсионират около 2023 г.

Междувременно се породиха много съмнения, че белгийското МО, което се доминира от фламандски политици, открито фаворитизира покупката на F-35A с цел сближаване с Холандия, която оперира с типа и „купуване” на спокойствие от САЩ по темата за военните разходи. Белгия отделя едва 0,92% от БВП за отбрана и няма намерение да повишава процента.

В края на февруари 2018 г. страната пристъпи към оценяване на постъпилите две оферти в рамките на конкурсната процедура, която бе обявена през миналата година. Двете оферти са за F-35A и Eurofighter. Boeing и Saab се отказаха да предлагат Super Hornet и Gripen E/F, въпреки че бяха поканени за участие.

Франция избра да не участва пряко в процеса, а да се опита да предложи на Белгия директна сделка за Rafale, която включва дълбока кооперация между двете страни при производството на изтребителя и във военно отношение, както и участие в бъдещия германо-френски проект за боен самолет от следващо поколение FCAS.

Франция дори е гарантирала, че Белгия ще получи 34 изтребителя в рамките на бюджета си от €3,6 млрд. и че може да получи и палубни Rafale M, които да се базират на френския самолетоносач и да участват в различни международни операции.

Белгийският военен министър Вандерпут откровенно саботираше френските опити за коопериране, като първоначално нарече предложението им „твърде хубаво за да е истина”, а след това каза, че френската страна е предоставила само няколко страници с информация. В последствие стана ясно, че френското предложение е с обем от 3000 страници и то е било фактически скрито от белгийското МО.

Белгийския министър-председател Шарл Мишел е заявил, че офертите за F-35A и Eurofighter са валидни до средата на октомври 2018 г., за когато ще бъде оставено и решението по темата. Така пред Белгия реално има четири варианта – покупка на F-35, Eurofighter или Rafale, или удължаване на експлоатацията на F-16 и отлагане на покупката на нов изтребител със 7 – 8 години.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ с нови стъпки към отрязването на Турция от програмата F-35
Следваща публикация
Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…

Съмнява ли се някой, че ще купим F-16

След месеци в които различни фактори от ГЕРБ пряко или косвено се изказваха в полза на покупката на F-16, най-накрая миналият петък, 14 декември 2018 г., и премиера Бойко Борисов изплю камъчето. Той заяви в прав текст, че според него F-16 е най-добър, с което фактически предреши и изхода от изтребителния конкурс.

Меню