Белгия отложи избора на нов изтребител

33 прочитания

Белгийското правителство обяви, че отлага избора на нов боен самолет за октомври 2018 г. и освен трите налични алтернативи ще разгледа и възможността да удължи ресурса на наличните F-16 MLU.

Решението бе обявено от белгийския министър-председател Шарл Мишел след правителствено заседание. Мишел е заявил, че освен двете официално подадени оферти, за F-35A и за Eurofighter, в рамките на изтребителния конкурс в страната, ще бъде разгледано и френското предложение за стратегическо партньорство около придобиването на Rafale и опцията за удължаване на експлоатацията на наличните F-16 MLU.

Мишел е заявил, че всички опции ще бъдат внимателно претеглени и ще бъде търсено оптималното решение за Белгия. До момента се очакваше, че Белгия ще обяви избора си в началото на юли и той ще е една от двете официално получени оферти.

Това решение основно цели да предотврати потенциалната правителствена криза. В последните месеци в Белгия не стихваха скандалите около процеса на избор на нов боен самолет и действията на военния министър Стефан Вандерпут. Белгийската опозиция изрази задоволството си от правителственото решение.

Скандалите в Белгия започнаха в края на март 2018 г., когато стана ясно, че белгийското МО е укрило доклад на Lockheed Martin, според който достатъчно на брой белгийски F-16 MLU могат да останат на служба до 2030 г. след преминаване на процедури по удължаване на ресурса им по часове. До тогава белгийското МО и военните в страната, твърдяха, че белгийските F-16 са в крайно лошо състояние и трябва да се пенсионират около 2023 г.

Междувременно се породиха много съмнения, че белгийското МО, което се доминира от фламандски политици, открито фаворитизира покупката на F-35A с цел сближаване с Холандия, която оперира с типа и „купуване” на спокойствие от САЩ по темата за военните разходи. Белгия отделя едва 0,92% от БВП за отбрана и няма намерение да повишава процента.

В края на февруари 2018 г. страната пристъпи към оценяване на постъпилите две оферти в рамките на конкурсната процедура, която бе обявена през миналата година. Двете оферти са за F-35A и Eurofighter. Boeing и Saab се отказаха да предлагат Super Hornet и Gripen E/F, въпреки че бяха поканени за участие.

Франция избра да не участва пряко в процеса, а да се опита да предложи на Белгия директна сделка за Rafale, която включва дълбока кооперация между двете страни при производството на изтребителя и във военно отношение, както и участие в бъдещия германо-френски проект за боен самолет от следващо поколение FCAS.

Франция дори е гарантирала, че Белгия ще получи 34 изтребителя в рамките на бюджета си от €3,6 млрд. и че може да получи и палубни Rafale M, които да се базират на френския самолетоносач и да участват в различни международни операции.

Белгийският военен министър Вандерпут откровенно саботираше френските опити за коопериране, като първоначално нарече предложението им „твърде хубаво за да е истина”, а след това каза, че френската страна е предоставила само няколко страници с информация. В последствие стана ясно, че френското предложение е с обем от 3000 страници и то е било фактически скрито от белгийското МО.

Белгийския министър-председател Шарл Мишел е заявил, че офертите за F-35A и Eurofighter са валидни до средата на октомври 2018 г., за когато ще бъде оставено и решението по темата. Така пред Белгия реално има четири варианта – покупка на F-35, Eurofighter или Rafale, или удължаване на експлоатацията на F-16 и отлагане на покупката на нов изтребител със 7 – 8 години.

Свързани теми

Предишна публикация
Кризата в Ryanair показа глада за пилоти в нискотарифните авиокомпании
Следваща публикация
САЩ с нови стъпки към отрязването на Турция от програмата F-35
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО Парламентът одобри преговорите за F-16

След ожесточен дебат и максимална мобилизация от страна на ГЕРБ, Народното събрание даде разрешение на правителството да води преговори за покупката на нови F-16, без да се съобразяват с ограниченията от Проекта за инвестиционен разход от миналата година. Това стана днес, 16 януари 2019 г.

Lockheed Martin изнася производството на F-16 в Индия, ако продаде изтребителя там

Lockheed Martin ще изнесе изцяло сглобяването на F-16 в Индия, ако спечели конкурса за нов изтребител там, но дори и това да не се случи, производството на крилото със сигурност ще бъде пренесено там. Това съобщава Reuters.

Lockheed Martin ребрандира F-16 за конкурса в Индия

Lockheed Martin предлага на Индия нова вариация на F-16 Block 70, която ще бъде известна под индекса F-21. Това компанията обяви днес, 20 февруари 2019 г., в рамките на изложението Aero India, което се провежда в момента.

Меню