Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

54 прочитания

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Съобщението за наличие на меморандум бе обявено от един от производителите BAE Systems в официално съобщение до Лондонската стокова борса. Акциите на компанията се покачиха с 2,2%. Документът е бил подписан лично от принц Мохамед и от британския министър на отбраната Гавин Уилямсън.

За сега не се съобщават други детайли по сделката, като например сроковете за доставка и датата на която ще бъде подписана същинската сделка, но стойността ѝ вероятно ще се измерва в десетки милиарди.

През 2007 г. Саудитска арабия подписа договор за доставка на 72 броя Eurofighter Typhoon Tranche 2, като сделката, заедно със съпътстващото оборудване и услуги, се изчисляваше на около 20 млрд. британски паунда. Тези машини бяха доставени между 2008 и 2017 г. и в момента оборудват три ескадрили от Кралските саудитски ВВС.

Саудитска арабия от дълго време заявяваше интерес към взимането на още машини от този тип, като през години се споменаваха различни количества – между 24 и 72. В последните години, обаче подобна сделка срещаше известна съпротива, заради използването на саудитската авиация в Йемен и честата бомбардировка на цивилни цели, което води до сериозни жертви сред мирното население.

Ако сделката бъде финализирана, това ще даде допълнително живот на производството на Eurofighter. Производствената линия на BAE Systems в момента е заета със сглобяването на изтребители за Кралските ВВС и за Оман, като скоро ще започне производство и на изтребителите за Катар. С новата поръчка за Саудитска арабия линията вероятно ще стои отворена до около 2025 г.

Саудитска арабия ще стане третия по големина оператор на Eurofighter е света след Германия и Великобритания. Типът още е поръчан или се експлоатира от Италия, Испания, Австрия, Оман, Катар и Кувейт.

Свързани теми

Предишна публикация
За модернизация на F-35 ще бъдат вложени над $16 млрд. до 2024 г.
Следваща публикация
Airbus намалява темпа на производство на A380 и A400M
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню