Унгария отново се опитва да продаде своите МиГ-29

1K прочитания

Унгарското МО стартира процедура за продажба на свалените от въоръжение изтребители МиГ-29. За продажна са пуснати общо 19 машини. Това съобщава Jane’s.

Някои от предлаганите за продажба самолети МиГ-29 са канибализирани и са напълно негодни за полети. Към тях се предлагат и 20 двигателя РД-33, както и още 293 броя оборудване. Пакетната цена на всичко е 2,8 млрд. унгарски форинта ($10 млн.).

Унгарското МО заявява, че крайната сделка трябва да бъде одобрена от Русия.

Състоянието на изтребителите е неясно, но почти всички са съхранявани на открито в авиобаза Кечкемет. Унгарските ВВС спряха полетите с МиГ-29 през декември 2010 г., след като преминаха изцяло на Gripen C/D.

Това не е първият опит на Унгария да се оттърве от старите си изтребители. През 2011, след това през 2013, и отново през 2015 г. и за последно през ноември 2017 г., страната стартираше различни търгове за продажбата на излишните МиГ-29, но или не се явяваха кандидати или подадените оферти бяха невалидни.

През 1993 г. унгарските ВВС получават 28 нови изтребителя МиГ-29 от Русия за сметка на външнотърговския дълг, който страната има към Унгария. По време на експлоатацията им са загубени при аварии и катастрофи три самолета.

Свързани теми

Предишна публикация
PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария
Следваща публикация
Embraer обяви доставките си за 2018 г.
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

УКРИНМАШ обжалва спирането на процедурата за удължаване на КСА-2

Украинската държавна компания УКРИНМАШ е подала жалба в Комисията за защита ан конкуренцията (КСА) срещу спирането на процедурата за удължаване на ресурса на КСА-2. Това се чете от съобщение на сайта на КЗК.

Меню