Подписаха договор за първите серийни МиГ-35

176 прочитания

МО на Русия и ОАК подписаха договор за доставка на първите шест серийни изтребители МиГ-35. Договорът бе обявен в рамките на военното изложение Армия-2018, което се провежда в момента в Кубинка, край Москва.

Стойността на договора не се съобщава. Шестте самолета трябва да се доставят между 2018 и 2023 г. В договора е залегнала доставката на едноместни МиГ-35С и двуместни МиГ-35УБ.
Така след дълги години на преговори и надежди, РСК „МиГ”, все пак сключи договор за доставка на МиГ-35 за ВКС на Русия.

Остава въпросът, защо договорът е едва за шест машини и какво може да се прави реално с тях. Руският аналитичен център ЦАСТ спекулира, че е възможно шестте изтребителя да са предназначени за демонстрационната група „Стрижи”. През лятото на миналата година се появи информация, че групата ще премине на МиГ-35 в скоро време.

През 2016 г. полетяха два прототипа на МиГ-35 – едноместен (изделие 9-41СР, борден номер 702) и двуместен (изделие 9-47СР, борден номер 712). Машините полетяха съответно на 24 ноември и 1 декември 2016 г. В края на януари 2017 г. машините бяха официално представени, както пред потенциалните клиенти, така и пред държавното ръководство на Русия.

Междувременно, през февруари 2017 г. бе неофициално съобщено, че са поръчани два предсерийни самолета, но към момента няма информация те да са били доставени на руските ВКС. Не се сбъднаха и плановете за приключване на държавните изпитания към средата на 2018 г. Реално те сатртираха през месец май тази година.

Въпросът за това, колко МиГ-35 ще закупи Русия се разисква вече почти пет години. Първоначално се споменаваше цифрата 37, но след това тя бе намалявана на няколко пъти, като през миналата година се говореше за поръчка от 24 машини. През миналата година пък, тогавашният командир на руските ВКС генерал-полковник Виктор Бондарьов каза, че МиГ-35 ще замести всички леки изтребители, използвани в момента в руските ВКС, включително и в демонстрационната група „Стрижи”, което по неговите оценки е около 170 самолета.

Поръчката, дори и на малка серия за руските ВКС, е важна, защото по този начин се отварят по-сериозни експортни перспективи за типа.

МиГ-35 се явява сухопътна версия на палубния изтребител МиГ-29К/КУБ (Изделие 9-41/47), който е на въоръжение във флотските авиации на Индия и Русия. Показаните прототипи на МиГ-35, обаче имат по-съвършенна система за самозащита и други по-дребни промени.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия купува два Су-57 и обяви плановете за бъдещи покупки
Следваща публикация
Русия ще поръча допълнителни Су-30СМ
176 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Меню