Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

68 прочитания

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Фамилията от системи ще включва пилотируем боен самолет, безпилотен апарат от клас MALE, нова крилата ракета и малки безпилотни апарати, които ще работят в рояк. Фамилията от системи трябва да влезе на въоръжение към 2035 – 2040 г.

„Никога преди това Европа не е била толкова устремена към запазване на своята политическа и индустриална автономия и суверенитетът си в отбранителния сектор”, заявява изпълнителният директор на Airbus Defence and Space Дирк Хоке.

Хоке е заявил, че сроковете са кратки и трябва да се започне работа веднага, като първо трябва да се създаде пътна карта, която точно и ясно да определи сроковете и изискванията на Германия и Франция. Според него, това трябва да стане факт до края на годината.

„И двете компании са напълно ангажирани за съвместна работа по възможно най-прагматичния и ефективен начин. Аз съм уверен, че европейският суверенитет и стратегическа автономия може да бъде постигната единствено чрез независими европейски решения!”, каза изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие.

Трапие описа програмата FCAS като смело начинание, което е важен знак за цяла Европа, като програмата ще заздрави политическите и военните връзки между европейските нации и аерокосмическата индустрия на континента. Той казва още, че покупката на готови американски продукти не допринася с нищо за европейската независимост.

Шефовете на Dassault и Airbus Defense and Space са отбелязали, че програмата ще бъде отворена за участие и от други европейски страни и компании.

Към 2025 г. трябва да бъдат изготвени технологични демонстратори на елементите от FCAS, а след влизането на въоръжение на системата, тя ще допълва, а след това ще замести сега използваните Eurofighter и Rafale.

Не е ясно как двете компании ще си разпределят задачите в програмата и до кога в нея ще могат да се включат и други страни и компании.

За сега е известно малко около новия боен самолет, който ще бъде част от FCAS. През ноември 2017 г. Airbus Defense and Space публикува видео (виж най-долу), което показваше концепция за система от системи от следващо поколение, което да осигурява въздушно господство. Показаният там самолет (на снимката горе) е двудвигателен, с два вертикални стабилизатори и без хоризонтални стабилизатори.

Машината е очевидно нискозабележима за радарите, има вътрешни оръжейни отсеци и работи заедно с изтребители Eurofighter и няколко безпилотни апарати от различни типове. Не е ясно дали тази концепция ще легне в основата на новия изтребител.

В рамките на изложението ILA германската компания MTU Aero Engines обяви, че започва работа по реактивен двигател, който трябва да задвижва новия европейски изтребител.

През юли 2017 г. правителствата на Франция и Германия официално се споразумяха да работят заедно за създаване на боен самолет от следващо поколение, в светлината на опита на двете страни да задълбочат връзките вътре в Европейския съюз след оттеглянето на Великобритания.

Свързани теми

Предишна публикация
Руското МО показа останки от крилати ракети
Следваща публикация
Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Оперативните изпитания на F-35 се отлагат

Оперативните изпитания на F-35, които трябваше да започнат този месец, се отлагат с няколко месеца, поради забавяния от софтуерно естество. Това съобщава Defense News.

Меню