Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

67 прочитания

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Фамилията от системи ще включва пилотируем боен самолет, безпилотен апарат от клас MALE, нова крилата ракета и малки безпилотни апарати, които ще работят в рояк. Фамилията от системи трябва да влезе на въоръжение към 2035 – 2040 г.

„Никога преди това Европа не е била толкова устремена към запазване на своята политическа и индустриална автономия и суверенитетът си в отбранителния сектор”, заявява изпълнителният директор на Airbus Defence and Space Дирк Хоке.

Хоке е заявил, че сроковете са кратки и трябва да се започне работа веднага, като първо трябва да се създаде пътна карта, която точно и ясно да определи сроковете и изискванията на Германия и Франция. Според него, това трябва да стане факт до края на годината.

„И двете компании са напълно ангажирани за съвместна работа по възможно най-прагматичния и ефективен начин. Аз съм уверен, че европейският суверенитет и стратегическа автономия може да бъде постигната единствено чрез независими европейски решения!”, каза изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие.

Трапие описа програмата FCAS като смело начинание, което е важен знак за цяла Европа, като програмата ще заздрави политическите и военните връзки между европейските нации и аерокосмическата индустрия на континента. Той казва още, че покупката на готови американски продукти не допринася с нищо за европейската независимост.

Шефовете на Dassault и Airbus Defense and Space са отбелязали, че програмата ще бъде отворена за участие и от други европейски страни и компании.

Към 2025 г. трябва да бъдат изготвени технологични демонстратори на елементите от FCAS, а след влизането на въоръжение на системата, тя ще допълва, а след това ще замести сега използваните Eurofighter и Rafale.

Не е ясно как двете компании ще си разпределят задачите в програмата и до кога в нея ще могат да се включат и други страни и компании.

За сега е известно малко около новия боен самолет, който ще бъде част от FCAS. През ноември 2017 г. Airbus Defense and Space публикува видео (виж най-долу), което показваше концепция за система от системи от следващо поколение, което да осигурява въздушно господство. Показаният там самолет (на снимката горе) е двудвигателен, с два вертикални стабилизатори и без хоризонтални стабилизатори.

Машината е очевидно нискозабележима за радарите, има вътрешни оръжейни отсеци и работи заедно с изтребители Eurofighter и няколко безпилотни апарати от различни типове. Не е ясно дали тази концепция ще легне в основата на новия изтребител.

В рамките на изложението ILA германската компания MTU Aero Engines обяви, че започва работа по реактивен двигател, който трябва да задвижва новия европейски изтребител.

През юли 2017 г. правителствата на Франция и Германия официално се споразумяха да работят заедно за създаване на боен самолет от следващо поколение, в светлината на опита на двете страни да задълбочат връзките вътре в Европейския съюз след оттеглянето на Великобритания.

Свързани теми

Предишна публикация
Руското МО показа останки от крилати ракети
Следваща публикация
Правителството отпусна 26 млн. лева за поддръжка на МиГ-29, но не разгледа проекта за нов изтребител
67 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въпросителни около изтребителния конкурс във Финландия

Редица въпросителни възникнаха около изтребителния конкурс HX във Финландия, след като местно списание публикува разследване, в което се разкрива, че бившият командващ финландските ВВС генерал Ярмо Линбер е оказвал влияние в полза на F-35.

Министър Каракачанов: Шансът да няма сделка за F-16 е 25%

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов винаги има шанс да не се стигне до споразумение със САЩ за изтребителите F-16, като шансът за това в момента бил максимум 25%. Това каза той днес, 6 юни 2019 г., пред репортери.

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Меню