NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

582 прочитания

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

„За първи път от повече от десетилетие ние ще имаме достатъчно пари в бюджета си да планираме завръщането на хората на Луната. Говорим за пилотируеми спускаеми апарати, които ще се използват заедно със станцията Gateway за полети от орбита до Луната и обратно”, заявява Брайденстайн.

Проектобюджетът на NASA за финансовата 2020 г. е $21 млрд. Въпреки, че сумата е с малко над половин милиард по-малка от тази отпусната за тази година бюджетът е структуриран така, че да бъде насочен най-вече към завръщане на Луната и последващи мисии до Марс.

Основен елемент в тази стратегия ще е космическата станция Gateway (още известна като Lunar Orbital Platform – Gateway), която ще се намира на лунна орбита. Проектирането на станцията е напълно финансирано в проектобюджета за 2020 г. Брайденстайн заявява, че станцията ще бъде международен проект в който ще се сътрудничи с канадската космическа агенция CSA, японската JAXA, европейската ESA и руската Роскосмос. Точните дялове в работата ще се уточняват, като за сега има само договор с CSA за създаване на роботизирана ръка от ново поколение.

Продължава и работата по тежката ракета-носител SLS (Space Launch System). Въпреки, че работата по ракетата ще бъде финансирана с $375 млн. по-малко, не се планира забавяне в тази програма и първото тестово изстрелване остава за 2020 г.

Брайденстайн е уточнил, че още през тази година ще започнат да се сключват договори с частни компании за изстрелване към Луната на малки научни сонди, за по-подробното изучаване на спътника на Земята. Паралелно с това започва и работа по сключването на договор за създаването на спускаем апарат, които да се използва за многократни полети между станцията Gateway и Луната.

Веднага след изказването на Брайденстайн от NASA публикуваха график за достигането на Луната. За 2020 г. остава първото тестово изстрелване със SLS, при което космически кораб Orion в безпилотен режим ще бъде тестван около Луната. Две години по-късно ще стане факт и първият полет на Orion около Луната с екипаж. За декември тази година се планира и изстрелването на първия елемент от Gateway.

За 2023 г. се планира по-подробното изучаване на Луната с цел търсене на лед, който да позволи по-продължителен престой на хора на повърхността и създаване на постоянни бази. За 2024 г. се планира следващата мисия с космическия кораб Orion, който трябва да докара и първия екипаж на станцията Gateway. За същата година се планира и първите експерименти на спускаеми апарати за Луната.

През 2026 г. трябва да се тества спускаемия апарат, който трябва да се приземи на Луната и да се скачи с Gateway, където да бъде дозареден с гориво и отново да се приземи.

Ако всички експерименти и тестове са успешни, то през 2028 г. хора отново ще стъпят на повърхността на Луната – 56 години след последното кацане там извършено от екипажа на Apollo 17 през декември 1972 г.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon
Следваща публикация
Союз МС-12 се скачи с МКС
582 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

189 прочитания

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

657 прочитания

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

11 прочитания

Валидираха пощенска марка в чест на 30 години от космическия полет на Александър Александров

Днес, 5 юни 2018 г., бе валидирана юбилейна пощенска марка, посветена на 30-та годишнина от космическия полет на Александър Александров до орбиталната станция „Мир“.

3 прочитания

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

8 прочитания
Меню