NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

604 прочитания

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

„За първи път от повече от десетилетие ние ще имаме достатъчно пари в бюджета си да планираме завръщането на хората на Луната. Говорим за пилотируеми спускаеми апарати, които ще се използват заедно със станцията Gateway за полети от орбита до Луната и обратно”, заявява Брайденстайн.

Проектобюджетът на NASA за финансовата 2020 г. е $21 млрд. Въпреки, че сумата е с малко над половин милиард по-малка от тази отпусната за тази година бюджетът е структуриран така, че да бъде насочен най-вече към завръщане на Луната и последващи мисии до Марс.

Основен елемент в тази стратегия ще е космическата станция Gateway (още известна като Lunar Orbital Platform – Gateway), която ще се намира на лунна орбита. Проектирането на станцията е напълно финансирано в проектобюджета за 2020 г. Брайденстайн заявява, че станцията ще бъде международен проект в който ще се сътрудничи с канадската космическа агенция CSA, японската JAXA, европейската ESA и руската Роскосмос. Точните дялове в работата ще се уточняват, като за сега има само договор с CSA за създаване на роботизирана ръка от ново поколение.

Продължава и работата по тежката ракета-носител SLS (Space Launch System). Въпреки, че работата по ракетата ще бъде финансирана с $375 млн. по-малко, не се планира забавяне в тази програма и първото тестово изстрелване остава за 2020 г.

Брайденстайн е уточнил, че още през тази година ще започнат да се сключват договори с частни компании за изстрелване към Луната на малки научни сонди, за по-подробното изучаване на спътника на Земята. Паралелно с това започва и работа по сключването на договор за създаването на спускаем апарат, които да се използва за многократни полети между станцията Gateway и Луната.

Веднага след изказването на Брайденстайн от NASA публикуваха график за достигането на Луната. За 2020 г. остава първото тестово изстрелване със SLS, при което космически кораб Orion в безпилотен режим ще бъде тестван около Луната. Две години по-късно ще стане факт и първият полет на Orion около Луната с екипаж. За декември тази година се планира и изстрелването на първия елемент от Gateway.

За 2023 г. се планира по-подробното изучаване на Луната с цел търсене на лед, който да позволи по-продължителен престой на хора на повърхността и създаване на постоянни бази. За 2024 г. се планира следващата мисия с космическия кораб Orion, който трябва да докара и първия екипаж на станцията Gateway. За същата година се планира и първите експерименти на спускаеми апарати за Луната.

През 2026 г. трябва да се тества спускаемия апарат, който трябва да се приземи на Луната и да се скачи с Gateway, където да бъде дозареден с гориво и отново да се приземи.

Ако всички експерименти и тестове са успешни, то през 2028 г. хора отново ще стъпят на повърхността на Луната – 56 години след последното кацане там извършено от екипажа на Apollo 17 през декември 1972 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Союз МС-12 се скачи с МКС
Следваща публикация
SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon
604 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Союз МС-12 се скачи с МКС

Космическият кораб Союз МС-12 се скачи успешно с Международната космическа станция (МКС). Това стана рано сутринта днес, 15 март 2019 г.

Меню