SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

535 прочитания

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Crew Dragon бе изстрелян с ракетата носител Falcon 9 Block 5 в 02,49 часа местно време (07,49 часа българско време) от космическия център Кенеди във Флорида. Първата степен на ракетата се отдели 2 минути и 40 секунди след старта и след малко повече от седем минути се приземи успешно на баржата „Of Course I Still Love You“, намираща се в Атлантическия океан.

Crew Dragon се отдели от втората степен на Falcon 9 11 минути след изстрелването на ракетата.

На борда на Crew Dragon се намира само манекен, който е наречен Рипли, по героинята на Сигорни Уийвър от поредицата „Пришалеца”. Предназначението на Рипли е да измерва условията, които ще изпитват астронавтите по време на реално изстрелване. На борда се намират и товари с обща маса от 180 kg., които ще бъдат разтоварени след скачването с Международната космическа станция (МКС).


Очаква се Crew Dragon да се скачи с МКС на 3 март в 13,00 часа българско време. Скачването ще стане автоматично, което е основната разлика между Crew Dragon и безпилотния товарен Dragon, на чиято база е създаден той. Dragon не може да се скачва сам, а се приближава до МКС, където го захващат с роботизирана ръка и го скачват със станцията.

Crew Dragon ще остане скачен с МКС до 8 март и ще разкачи със станцията в 09,30 часа българско време. Около шест часа по-късно спускаемата капсула на апарата ще се приводни в Атлантическия океан до крайбрежието на Флорида.

Ако Demo-1 премине успешно, то през юни 2019 г. ще се проведе тест на аварийната система за прекратяване на полета. При изпитанието ще се използва същата капсула, която в момента лети в космоса. Няколко минути след изстрелването, когато космическият кораб и ракетата-носител изпитват най-сериозно аеродинамично натоварване, ще сработи системата, която ще отдели Crew Dragon от Falcon 9.

Ако и този тест премине успешно и не бъдат открити други проблеми с космическия кораб, то през юли ще се изпълни нов тестов полет до МКС, но този път с двама астронавти на борда – Боб Бенкен и Дъг Хърли. В случай, че и този тест премине нормално, то преди края на годината може да бъде изпълнен и първия регулярен полет до МКС.

След спирането на полетите с Космическата совалка през юли 2011 г., NASA загуби възможността самостоятелно да изстрелва астронавти на орбита. Оттогава, се използват услугите на руските космически кораби Союз.

Crew Dragon се създават в рамките на програмата на NASA – Commercial Crew Development (CCDev), която предвижда разработката на космически кораби за транспорт на персонал до космически станции летящи на околоземна орбита. Първоначално полетите ще са до МКС, но в последствие може да се лети и до други евентуални инсталации. SpaceX получи малко под $3,2 млрд. от NASA за проектирането, изпитанията и тестовите полети на Crew Dragon.

Crew Dragon има маса празен от 9,5 тона и може да вземе на борда си товари с маса до 3,3 тона. Диаметърът на апарата е 3,7 m, a дължината му е 8,1 m. Обемът на капсулата, където е екипажа е 10 m3, а на нехерметизирания багажник – 14 m3. Космическият кораб има място за седем астронавти, но NASA ще се възползва максимум от четири седалки. Спускаемата капсула ще може да се използва многократно, но NASA държи всички изстрелвания за тяхна сметка да са с чисто нови капсули и нови ракети Falcon 9. Crew Dragon може да лети в космоса в рамките на една седмица самостоятелно и да седи скачен с МКС в рамките на 210 дни.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.
Следваща публикация
Virgin Galactic достигна за втори път космоса
535 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

50-о успешно изстрелване на Falcon 9

SpaceX проведе 50-ото успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това стана днес, 6 март 2018 г., а на орбита бе изведен испански комуникационен сателит.

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Меню