Мисията Inspiration4 бе успешно изведена на орбита

94 прочитания

Частната космическа мисия Inspiration4 бе успешно изведена на орбита с ракетата носител Falcon 9. На борда на космическия кораб SpaceX Crew Dragon се намират четирима непрофесионални астронавта, които ще останат на орбита около три денонощия.

Стартът бе осъществен от Площадка 39A на космическия комплекс Кенеди във Флорида. Ракетата носител Falcon 9 излетя в 20,02 часа местно време на 15 септември 2021 г. (03,02 часа българско време на 16 септември). Изстрелването протече напълно нормално и космическия кораб се отдели от ракетата носител 12 минути след отделянето от земята. Първата степен се приземи успешно на безекипажна баржа в Атлантическия океан.

Мисията Inspiration4 се финансира от милиардера Джаред Айзъкмен и има за цел събиране на средства за детската онкологична болница Сейнт Джуд в Мемфис. Айзъкмен се намира на борда на космическия кораб, като с него са още трима.

Две от трите места бяха дарени да болницата. Едно от тях бе разиграно на благотворителен търг, но спечелилият го отстъпи на свой приятел – аерокосмическият инженер Кристофър Семброски. Второто място бе дадено на медицинския асистент в болницата Хайли Арсено, която е успяла да се пребори с рак на костите като дете. Последният участник в полета е Сиан Проктор – учен и предприемач. Тя бе избрана след участие в риалити предаване.

От ляво надясно – Семброски, Проктор, Айзъкмен и Арсено.

Мисията е интересна с това, че орбитата ѝ ще е доста висока – около 580 km над земната повърхност. За сравнение, Международната космическа станция лети на около 400 km над повърхността. Освен това, Inspiration4 ще е и първия космически полет от 2009 г. насам който не е свързан със скачване с орбитална станция.

Космическият кораб от типа Crew Dragon се нарича Resilience и вече бе изстрелван веднъж в космоса – по време на мисията Crew-1. Първата степен на ракетата-носител Falcon 9 също вече е използвана и то цели два пъти.

Тъй, като не се предвижда скачване с МКС е демонтиран модула за скачване на Resilience и на негово място е поставен прозрачен купол, който може да се използва за неповторим кръгов поглед към Земята.

Основната цел на полета е да се съберат $200 млн. за детската онкологична болница Сейнт Джуд, като Айзъкмен обеща да дари половината от тази сума. До момента, обаче са събрани едва $31 млн. от останалите 100. Планира се, след полета на търг да бъдат продадени предмети, които са се намирали в космоса.

Мисията Inspiration4 ще включва и серия от медицински експерименти, свързани с престоя на човек на висока околоземна орбита. Това е опит за разграничаване на мисията от дефиницията „космически туризъм“.

Макар и широко да се говори, че Inspiration4 е първата изцяло цивилна мисия в космоса, това не е точно. Много предишни космически мисии са били изградени от изцяло цивилни екипажи. Различното е, че Inspiration4 е платена изцяло на частни начела, изпълнява се от частна компания, а на борда се намират четирима астронавти, които не са професионалисти и не са служители, нито на държавни институции, нито на частни компании.

Четиримата на борда на Resilience все пак са преминали през базова подготовка, която им позволява да управляват апарата в случай на различни откази, които могат да се появят.

Планира се Resilience да се приводни на 19 септември във водите на Атлантическия океан.

Трябва да се отбележи, че полетът преминава при минимална информация за неговото протичане. Това е така, защото има договор със стрийминг услугата Netflix за ексклузивното му отразяване в рамките на документална поредица.

Свързани теми

Предишна публикация
Актьорът Уилям Шатнър ще лети до космоса с Blue Origin
Следваща публикация
Япония изпробва ротационно-детонационен двигател в космоса
94 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

Меню