Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години

766 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че се надява, че доставката на новите F-16 Block 70 може да стане факт в рамките на 36 месеца след подписването на договора. Това каза той днес, 14 март 2019 г., пред журналисти.

„Имаме три възлови момента (по покупката на нов изтребител – бел. ред.), на които държим. Ориентировъчната цена, която гласува Парламента от 1,8 млрд. лева, да не се излиза много извън нея. Трябва да се търси нещо около тази сума. Второ, срокът за доставка, който ние сме заложили от 24 месеца, максимум да го отсрочим с още 12 месеца. И максимална част от поддръжката на самолетите да се извършва в България”, това каза Каракачанов след заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание.

Представители на Lockheed Martin, обаче вече заявиха, че първите F-16 ще бъдат получени в България през 2023 г. и то ако сделката за това се подпише до юли 2019 г.

„Американският Конгрес трябва да разреши тази сделка и да даде таван на сделката – до какви пари максимум може да се продаде въоръжение. Ако ние в момента заявяваме суми от 1,8 млрд. лева, те биха могли да гласуват 2,5 млрд. Те дават разрешение на американското правителство до тази сума от 2,5 млрд. да сключва договори”, казва още министърът на отбраната.

Трактовката на Каракачанов за процедурата за експорт на американско въоръжение FMS, обаче е погрешна. Конгресът на САЩ не гласува разрешение за сделката, нито определя неин таван. Процедурата по FMS предвижда агенцията за военно-техническо сътрудничество на Пентагона (DSCA) да изпрати уведомление до Конгреса за това, че за дадена страна е изготвена обвързваща оферта (LOA) в отговор на запитване за даване на такава (LOR). В уведомлението се съдържат общите параметри на офертата и нейната цена. Конгресът разполага със срок, в който се запознава с предстоящата сделка и има право да я блокира, ако има причини за това или да не изрази възражения. Цените пък се калкулират на база на поисканото от съответната страна.

Обясненията на военният министър вероятно са свързани с очакваната сериозна сума, която ще бъде обявена в първоначалната американска оферта, която разбира се ще подлежи на договаряне.

„Ако преговорите продължават с тази интензивност и до началото на юни американският Конгрес гласува това разрешение, от тук нататък договоритe ще бъде представен в България за последвало обсъждане и да се стигне до неговата ратификация”, каза още министърът на отбраната, в отговор на въпроса дали до юли може да има сключен договор.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния започна да носи бойно дежурство със своите F-16
Следваща публикация
Lockheed очаква българските F-16 да бъдат доставени през 2023 г.
766 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…

Швеция уважава българското решение, но е убедена, че има по-добра оферта

Шведската Агенция за отбранително имущество (FMV) заяви, че уважава българското решение по придобиването на F-16, но смята, че тяхната оферта за Gripen е била по-добра. Това се казва в съобщение на агенцията, което бе разпространено днес, 17 януари 2019 г.

Министър Каракачанов: Пращаме до дни писма на заинтересованите фирми

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви днес, 21 ноември 2017 г., в ефира на БНТ1, че до дни се пращали „писма за намерение” до фирмите заинтересувани от продажба на изтребители у нас.

Меню