САЩ може да санкционира страни правещи бизнес с РСК „МиГ”

24 прочитания

САЩ може да налага санкции на страни, които правят бизнес с руската компания РСК „МиГ”. Това става ясно от приетите нови санкции срещу 33 компании от руския отбранителен сектор.

В петък, 27 октомври 2017 г., администрацията на президента Доналд Тръмп публикува списък с 33 компании от Русия, на които се налагат санкции съгласно одобреното на 28 юли с почти пълно единодушие решение на двете камари на Конгреса. Срещу повечето вече действа американско ембарго, а сред добавените имена сега попада и РСК „МиГ”.

Особеното в този случай е, че самото присъствие на компаниите в списъка не означава автоматично въвеждане срещу тях на санкции. Активите им няма да се замразяват в САЩ (това вече е направено за повечето по силата на предишно ембарго) и се забраняват само „съществени транзакции“, а не тотално прекратяване на бизнеса с тях, а имената от списъка няма автоматично да попадат в забранителния списък на финансовото министерство на САЩ, което прилага санкциите.

Който е вършил такъв „съществен“ бизнес с изброените юридически лица след 2 август 2017г. (денят, в който Тръмп подписа закона и той влезе в сила), подлежи на потенциални санкции от 29 януари 2018г.

Държавният департамент на САЩ разяснява въпроса „Подлежат ли на санкции съюзнически или партньорски държави, закупили руско въоръжение, резервни части и свързаните с това доставки?“ по следния начин:

„При прилагането на санкциите, Държавният департамент отчита важността на единството и координацията с нашите съюзници и партньори по тези въпроси. Законът за санкциите отчитат тази важност и съобразно с предишните санкции ще продължи да се търси продължаването им с европейските и други важни нации. Там, където е възможно, САЩ възнамеряват да работят с партньори и съюзници, за да им помогнат да идентифицират и избегнат включване в потенциално попадащи под санкциите дейности, като в същото време подсилваме военните способности, използвани за колективни отбранителни усилия.“

От отговора на Държавния департамент не става кристално ясно дали ще има конкретни санкции за държави, които вършат „съществен бизнес” с руски компании, които попадат в списъка или САЩ ще се ограничат само с дипломатически натиск за избягване на подобни бизнес контакти.

В същото време дефиницията на „съществен бизнес” също е мъглява и реално ще зависи от конкретния случай и неговата оценка от Държавния департамент на САЩ след обсъждане на всички факти и обстоятелства около транзакцията и претегляне на различни фактори. Сред факторите се посочват (но и се уточнява, че обхватът им може и да е по-широк) значимостта на сделката за националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ, естество и мащаб на транзакцията и връзките и значението ѝ за отбранителния или разузнавателния сектор на Русия.

Не е ясно дали евентуални договори за поддръжката на българските МиГ-29 ще попадат под дефиницията „съществен бизнес” и дали ако попаднат, каква реакцията от страна на САЩ ще последва.

Тъй като в списъка попадат почти всички компании от руския отбранителен бранш, включително „Рособоронекспорт”, „Вертолети Росии”, ОАК и други, остава открит въпроса дали България въобще ще може да поддържа техниката си със съветски произход, като например вертолетите Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов ще иска оферти за нови и за употребявани изтребители
Следваща публикация
РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция купува Rafale

Гърция купува 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това обяви министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис късно…

Около руските двигатели за МиГ-29 възникнал и проблем със смазочните материали

Около 10-те двигателя РД-33, които България получи от Русия, е възникнал и проблем със специално масло, което подлежи на контрол от руските държавни експортни органи. Това се чете в стенограмата от заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание, проведена на 9 ноември.

Lockheed Martin е била фаворитизирана при избора на F-35 в Южна Корея

Lockheed Martin е била изкуствено фаворитизирана от южнокорейските военни, по време на процедурата за избор на нов изтребител. Това твърди опозиционната Партия на справедливостта, цитирана от The Korea Times.

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Меню