Румъния започна да носи бойно дежурство със своите F-16

1K прочитания

Румънските ВВС започнаха да носят бойно дежурство с изтребителите F-16, но мисията е на национално ниво и не е интегрираната в системата за ПВО на НАТО. Това стана днес, 14 март 2019 г.

Церемонията по стартирането на бойното дежурство стана факт в авиобаза Фетещ, където е базирана 53-та ескадрила, която разполага с изтребителите F-16 MLU. На нея са присъствали премиерът на страната Виорика Дънчила и военният министър Габриел-Бениамин Леш.

Първоначалното бойно дежурство на ескадрилата ще е под национално румънско командване и няма да бъде интегрирано в единната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS). Причината за това е, че ескадрилата все още не е преминала през пълната процедура за сертификация на НАТО. Според министър Леш, това ще стане в идните месеци, но фактът, че е започнало дежурство с новите румънски изтребители е трябвало да се разглежда като достигане до първоначално ниво на бойна готовност, твърди румънският военен министър.

Така практически румънските F-16 в момента само ще усилват дежурните МиГ-21 LanceR, които носят ер полисинг в рамките на системата на НАТО.

Снимки, разпространени от румънското МО (горе), показват, че изтребители F-16 носят дежурство с две ракети „въздух-въздух” AIM-9M и две 1400-литрови допълнителни резервоара.

Румъния получи първите си употребявани изтребители F-16 MLU от Португалия през септември 2016 г. Всички 12 машини бяха доставени до септември 2017 г. През миналата и по-миналата година румънските ВВС загубиха по един МиГ-21 и се постави въпроса за бавното усвояване на F-16 и продължаващата служба на остарелите МиГ-21 LanceR.

Румънският военен министър заяви, че вече вървяла процедура за избор на още 36 броя F-16, но все още не било ясно дали ще се купят употребявани или новопроизведени машини. Имаше и идеи за покупка на още пет F-16 MLU от Португалия за попълване на ескадрилата, но те все още не са се реализирали.

Свързани теми

Предишна публикация
Конкуренти в тежка категория
Следваща публикация
Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Меню