Румъния започна да носи бойно дежурство със своите F-16

1K прочитания

Румънските ВВС започнаха да носят бойно дежурство с изтребителите F-16, но мисията е на национално ниво и не е интегрираната в системата за ПВО на НАТО. Това стана днес, 14 март 2019 г.

Церемонията по стартирането на бойното дежурство стана факт в авиобаза Фетещ, където е базирана 53-та ескадрила, която разполага с изтребителите F-16 MLU. На нея са присъствали премиерът на страната Виорика Дънчила и военният министър Габриел-Бениамин Леш.

Първоначалното бойно дежурство на ескадрилата ще е под национално румънско командване и няма да бъде интегрирано в единната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS). Причината за това е, че ескадрилата все още не е преминала през пълната процедура за сертификация на НАТО. Според министър Леш, това ще стане в идните месеци, но фактът, че е започнало дежурство с новите румънски изтребители е трябвало да се разглежда като достигане до първоначално ниво на бойна готовност, твърди румънският военен министър.

Така практически румънските F-16 в момента само ще усилват дежурните МиГ-21 LanceR, които носят ер полисинг в рамките на системата на НАТО.

Снимки, разпространени от румънското МО (горе), показват, че изтребители F-16 носят дежурство с две ракети „въздух-въздух” AIM-9M и две 1400-литрови допълнителни резервоара.

Румъния получи първите си употребявани изтребители F-16 MLU от Португалия през септември 2016 г. Всички 12 машини бяха доставени до септември 2017 г. През миналата и по-миналата година румънските ВВС загубиха по един МиГ-21 и се постави въпроса за бавното усвояване на F-16 и продължаващата служба на остарелите МиГ-21 LanceR.

Румънският военен министър заяви, че вече вървяла процедура за избор на още 36 броя F-16, но все още не било ясно дали ще се купят употребявани или новопроизведени машини. Имаше и идеи за покупка на още пет F-16 MLU от Португалия за попълване на ескадрилата, но те все още не са се реализирали.

Свързани теми

Предишна публикация
Конкуренти в тежка категория
Следваща публикация
Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Анализ за 2021 г. на 3-та авиобаза

“Всички налични ресурси вложихме ефективно в реална летателна подготовка и поддържането на бойното дежурство“ бе…
Меню