Започна криминално разследване за сертификацията на Boeing 737 Max

1K прочитания

Федерални прокурори в САЩ, както и Департамента (министерството) на транспорта са започнали разследване на процеса, в рамките на който Boeing 737 Max, е получил типов сертификат. Това съобщава Reuters.

Федералната прокуратура на САЩ ще разследва американската авиационна администрация FAA, която е отговорна за процеса по издаване на типов сертификат на Boeing 737 Max. Разследването е криминално и по него вече са били призовани свидетели.

Отделно транспортният департамент на САЩ, в чийто състав влиза FAA, е започнал отделно вътрешно разследване на процесите в авиационната администрация на страната, които са довели до сертификацията на 737 Max.

В разследванията се е включило и Федералното бюро за разследване.

До момента няма официални позиции на въпросните институции за точните причини за стартирането на тези разследвания.

В последните дни, в някои американски медии се публикуваха журналистически разследвани, които показват, че процесът на типова сертификация на Boeing 737 Max е бил труден, като са били отбелязани различни потенциално критични проблеми, включително и в системата за управление, която най-вероятно стои зад двете катастрофи с типа. Съобщава се и за вероятен политически натиск за бърза сертификация на модела на Boeing, въпреки забележките към него.

Катастрофата с Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines от 10 март доведе до глобално спиране на полетите с типа.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ скоро може да замразят изцяло турското участие в F-35
Следваща публикация
Естония получи първия си дарен C-145A
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Boeing приключи работата по софтуерния ъпдейт за 737 Max

Американският самолетостроител Boeing обяви днес, 16 май 2019 г., че е приключил работата по софтуерния ъпдейт за модела 737 Max и в момента работи с американската цивилна авиационна администрация (FAA) за сертифицирането му.

KC-135 на 65 години

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A…

A321LR получи типова сертификация

A321LR получи типова сертификация от европейската агенция за авиационна безопасност EASA и американската гражданска авиационна администрация FAA. С това практически, се дава разрешение за стартиране на търговска експлоатация.

EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на МС-21

Европейската агенция за авиационна безопасност EASA приключи първия етап от сертификационните изпитания на новия руски пътнически самолет МС-21. В техните рамки се оценява управляемостта на самолета в различни режими на полет.

Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети

Boeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

Меню