Естония получи първия си дарен C-145A

754 прочитания

Естония получи първия тактически транспортен самолет C-145A, който преди това е бил опериран от Командването за специални операции на САЩ. Това съобщава Jane’s.

САЩ даряват на Естония два C-145, които ще заместят експлоатираните в момента от естонските ВВС два Ан-2. Другата машина ще пристигне през лятото на тази година. Стойността на дарението е около $6 млн., но естонската страна поема различни допълнителни разходи по придобивката си. Двата C-145 ще се базират в Амари, която е и единствената естонска авиобаза.

Естонските ВВС искат да заместят своите два Ан-2, които се използват за разнообразни задачи, от няколко години. През 2014 г. бе обявено, че САЩ ще предоставят два употребявани C-23B+ Sherpa, но това в последствие бе отказаноа, заради високата цена на експлоатация на остарелите транспортни самолети и незадоволителните характеристики на самолета при опрериане от къси площадки.

C-145 е означението в САЩ на двудвигателния M28, който по-рано са експлоатира от Командването за специални операции на САЩ. След 2009 г. то купи 16 броя нови M28 от Полша, като машините получиха означението C-145A. През лятото на 2015 г. бе обявено, че 11 от тези самолети ще бъде сложени на дългосрочно съхранение, заради отпаднала необходимост. Те се се предлагат за продажба или даряване.

M28 се явява озападнена версия на Ан-28, който Полша започва да произвежда по лиценз в средата на 80-те. M28 се задвижва от два турбовитлови двигателя Pratt & Whitney Canada PT6A-65B и има нова авионика, но като цяло не се различава от Ан-28. Типът се използва от около дузина военни и цивилни оператори по света.

Свързани теми

Предишна публикация
Започна криминално разследване за сертификацията на Boeing 737 Max
Следваща публикация
Австралия купува самолети за РЕБ и разузнаване от САЩ
754 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Приключи учението ETAP-C 18-2

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков връчи сертификатите на участниците в летателното учeние „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация 18-2” (ETAP-C 18-2). Учението приключи вчера, 26 април 2018 г.

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Меню