Индонезийските власти отстраниха техническия директор на Lion Air

24 прочитания

Индонезийският транспортен министър Буди Каря Сумади е наредил временното отстраняване на техническия директор на нискотарифната авиокомпания Lion Air. Това става два дни, след катастрофата на Boeing 737 на превозвача, при която загинаха 189 души.

Освен, че от работа е отстранен техническия директор Мохамед Асиф, са отстранени и неназован брой инженери и техници, които са били пряко отговорни за катастрофиралия самолет.

Индонезийските медии съобщават, че причината за отстраняването на тези служители на Lion Air са първоначалните изводи от разследването на инцидента. Освен това, индонезийските авиационни власти ще извършват засилени проверки на полетите на авиокомпанията.

От индонезийското транспортно министерство заявяват още, че срещу Lion Air може да има глоби и санкции в зависимост от резултатите от разследването.

Boeing 737 Max 8 катастрофира на 29 октомври 2018 г., малко след излитането си от международното летище на Джакарта. Вече се появиха индикации, че машината, която е била произведена през август 2018 г., е страдала от технически проблеми, по време на своя предпоследен полет на 28 октомври. По самолета е работено цяла нощ, за да бъде той изправен на следващия ден.

Това е първата катастрофа с новото поколение на модела 737 – Max, което влезе в търговска експлоатация преди по-малко от 18 месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”
Следваща публикация
Катастрофиралия 737 е имал технически проблеми при предпоследния си полет
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в K-FX

Индонезия ще се опита да предоговори участието си в програмата K-FX/I-FX, която цели създаването на боен самолет от следващо поколение в партньорство в Южна Корея и местната компания KAI. Това съобщава Flightglobal.

Ju 52 катастрофира в Швейцария

Ретро самолет Junkers Ju 52 катастрофира в Швейцарските Алпи. При инцидента загинаха всички намиращи се на борда му 20 души.

Airbus са знаели преди катастрофата, че софтуера на A400M е уязвим

Airbus и европейската агенция за авиационна безопасност EASA са знаели още в края на 2014 г., че софтуера на военнотранспортния самолет A400M е много уязвим. Точно софтуерен проблем доведе до катастрофата с типа от 2015 г. Това съобщава Reuters.

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…
Меню